Met 66 jaar met pensioen gaan, is te vroeg
Terwijl de sociale partners zich in het zweet werken om tot een akkoord te komen, heeft minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid alvast een wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer over de verhoging van de pensioenleeftijd. Nu de Raad van State een negatief advies heeft gegeven over het wetsvoorstel, is het nog maar de vraag of de Tweede Kamer wel zal instemmen.
Zoals u eerder in het bericht ‘Pensioenleeftijd van 65 naar 66 jaar in 2020’ kon lezen, heeft minister Kamp – met goedkeuring van de ministerraad – een wetsvoorstel (pdf) ingediend bij de Tweede Kamer over de verhoging van de pensioenleeftijd. Vóór de Tweede Kamer zich over het voorstel buigt, geeft de Raad van State zijn mening over de inhoud van het voorstel. Daarbij heeft het adviesorgaan een negatief advies (pdf) gegeven. De Raad vindt het plan van minister Kamp om de pensioenleeftijd in 2020 te verhogen met maar één jaar niet goed onderbouwd.
Levensverwachting stijgt harder
Volgens de Raad van State is er nu nog te weinig draagvlak voor het aannemen van een wetsvoorstel, onder meer omdat de sociale partners nog geen akkoord hebben bereikt. Daarnaast is de beoogde verhoging van de AOW-leeftijd met één jaar niet voldoende volgens de Raad. Dat komt omdat de levensverwachting tussen nu en 2020 met meer dan één jaar zal toenemen. Met andere woorden: de levensverwachting stijgt harder dan de pensioenleeftijd. Ook is de Raad van State er niet van overtuigd dat de beoogde besparing van € 700 miljoen wordt behaald.
Verlaging opbouwpercentages
Naast het verhogen van de pensioenleeftijd wil minister Kamp vanaf 1 januari 2013 de opbouw van pensioen al afstemmen op een pensioenleeftijd van 66 jaar. Doordat er meer tijd is om pensioen op te bouwen, kunnen de opbouwpercentages omlaag. Ook deze maatregel ontvangt kritiek van de Raad, omdat dit gevolgen heeft voor diegenen die vóór 2020 65 jaar worden. Zij hebben wel recht op AOW op hun 65e, maar gaan vanaf 2013 minder pensioen opbouwen en moeten daardoor langer doorwerken om hetzelfde pensioen als nu te halen.