Pas op voor bloederige prik-ongelukjes
Werknemers moeten snel kunnen reageren als er een ongeluk gebeurt. Dit geldt in het bijzonder voor ongelukken met bloed-bloedcontact, zoals bijt- en snijwonden en prikaccidenten. De risico's moeten altijd in de RI&E worden vermeld.
De 'Landelijke Richtlijn Prikaccidenten' moet hierbij een steuntje in de rug vormen. Landelijke Richtlijn Prikaccidenten (pdf) geeft aan welke maatregelen er genomen dienen te worden, wanneer een medewerker tijdens zijn werkzaamheden wordt geconfronteerd met accidenteel bloedcontact. Deze leidraad is bedoeld voor alle beleidsmakers en -uitvoerders van de organisatie, dus ook voor u als u een arboprofessional bent in een laboratorium of ziekenhuis!
Verkeerd prikje
Werknemers die risico lopen, moeten niet aarzelen om hulp te vragen. Want een verkeerd prikje hebben ze zó opgelopen. Herkennen en actie ondernemen, dat zijn de voornaamste speerpunten van de richtlijn. De richtlijn is van belang voor verpleegkundigen en bedrijfsartsen die werken voor zorginstellingen (denk ook aan instellingen voor verstandelijk gehandicapten), maar ook voor bedrijfsartsen die werken in bijvoorbeeld openbare orde en veiligheid (politie, gevangeniswezen, douane).