Overuren moet u soms toch nog uitbetalen!

Veel ondernemingen verschuilen zich achter een arbeidsovereenkomst om overuren van werknemers niet uit te betalen. Dit is namelijk tijdens het sollicitatiegesprek afgesproken en staat meestal ook in de overeenkomst. Toch kan het zijn dat uw onderneming de overuren van een werknemer verplicht moet uitbetalen. Dit blijkt ook uit een recent oordeel van Hof Den Bosch.

In deze zaak ging het om een financieel adviseur met een arbeidsovereenkomst van 40 uur per week. De functie van de adviseur bracht met zich mee dat hij vaak overuren moest maken. De werkgever gebruikte deze zin in de arbeidsovereenkomst om te voorkomen dat de adviseur achteraf zijn te veel gewerkte uren zou komen claimen. Dit mocht helaas niet baten. De financieel adviseur stuurde een rekening naar zijn ex-werkgever voor de 1.134 overuren die hij in één jaar tijd gewerkt zou hebben. Hij had namelijk zijn aantal gewerkte uren uit zijn digitale agenda opgeteld en daar de wekelijkse 40 uur van zijn arbeidsovereenkomst afgetrokken.

Uitgesloten dat overuren uitbetaald worden

De adviseur kwam tot de conclusie dat hij nog € 21.500 van zijn werkgever moest krijgen. De werkgever was het niet eens met de berekening. In de arbeidsovereenkomst was het namelijk uitgesloten dat overuren uitbetaald zouden worden. De kantonrechter in Eindhoven was het dan ook eens met de werkgever. Echter ging het hof niet akkoord met deze redenering. Het hof was van mening dat een werkgever zich niet altijd achter een arbeidsovereenkomst kon verschuilen om overuren niet uit te hoeven betalen. De financieel adviseur kreeg van het hof de mogelijkheid om zijn daadwerkelijk gewerkte overuren aan te tonen aan de hand van zijn Outlookagenda.
Gerechtshof Den Bosch, 12 juni 2012, LJN: BW8292