Overspannenheid is belangrijke beroepsziekte
Elk jaar worden 20.000 mensen ziek vanwege hun werk. Een veelvoorkomende beroepsziekte is overspannenheid of burn-out: deze ziekte wordt voor 77% van de werknemers gemeld als het gaat om psychische beroepsziekten. Deze resultaten zijn afkomstig uit het rapport ‘Beroepsziekten in cijfers 2014’.
In opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) onderzoek gedaan naar het aantal beroepsziekten in Nederland. In het rapport ‘Beroepsziekten in Cijfers 2014’ (pdf) wordt ingegaan op de aard van de beroepsziekten en hoe de beroepsziekten over de verschillende branches zijn verspreid. De cijfers hebben betrekking op het jaar 2013.
Minder meldingen van beroepsziekten
Bij het NCvB zijn in 2013 in totaal 6.391 meldingen gedaan van beroepsziekten. Dat is iets minder dan in 2012 toen er 6.451 meldingen waren. Meer dan de helft van de meldingen is afkomstig uit de bouw. Als naar het totaalplaatje – inclusief de bouw – wordt gekeken, zijn gehooraandoeningen en aandoeningen aan het houdings- en bewegingsapparaat het meest voorkomend. Voor sectoren die niet in de bouw werkzaam zijn, geldt juist dat psychische aandoeningen de boventoon voeren.
Schatting van aantal werknemers met een beroepsziekte
Niet iedere beroepsziekte wordt netjes bij het NCvB gemeld. Toch heeft het centrum een schatting kunnen maken van het aantal werknemers dat een beroepsziekte heeft op basis van de cijfers over het aantal nieuwe gevallen van een ziekte per jaar. Over 2013 wordt die geschat op 267 beroepsziekten per 100.000 werknemers per jaar. Bij een beroepsbevolking van 7 miljoen komt dat erop neer dat zo’n 20.000 mensen jaarlijks ziek worden door hun werk.