U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
Organisatiemodellen1. Communiceren1.8. Het LSD-model toepassen

1.8. Het LSD-model toepassen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier MT Rendement
Publicatiedatum: september 2019

In de luisterfase van het LSD-model zijn er een paar zaken die u kunnen helpen om de woorden van de ander goed in u op te nemen.

Denk aan de volgende tips:

  • Uw gesprekspartner aankijken stelt u in staat om u open te stellen voor zijn of haar gezichtsuitdrukkingen. Door oogcontact te mijden, wekt u de indruk dat u zich afsluit van informatie.
  • Door tijdens een gesprek af en toe te hummen of te knikken, laat u merken dat u aandachtig luistert. Net als met vele andere zaken geldt hierbij: doe het met mate.
  • Als u non-verbaal uitstraalt dat u tijd heeft voor een goed gesprek, zal dat uw gesprekspartner geruststellen en gaat hij minder gejaagd het gesprek in.
  • Als uw gesprekspartner aan het woord is, bent u stil en luistert u aandachtig. Pas als de ander is uitgesproken, stelt u een vraag of reageert u.

Door kort de laatst gesproken woorden van uw gesprekspartner te herhalen, bevestigt u dat de boodschap is aangekomen. Waak ervoor dat u de ander woorden uit de mond gaat nemen of zinnen gaat afmaken.

Vragen stellen

Goede vragen zijn essentieel in ieder gesprek. Wat wilt u weten? Wat gaat u met het antwoord doen? Wat is het doel van het gesprek en hoe kunt u dat bereiken? Luisteren en vragen stellen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als u goed luistert, weet u wat u moet vragen. Er bestaan verschillende soorten vragen:

  • Open vragen zijn vragen die de ander vrijlaten om de inhoud en vorm van het antwoord te bepalen. Open vragen beginnen meestal met ‘wat’, ‘hoe’ of ‘waar’. Bijvoorbeeld: ‘Wat is er volgens jou gebeurd?’
  • Gesloten vragen zijn vragen die de ander alleen met ‘ja’ of met ‘nee’ kan beantwoorden. Bijvoorbeeld: ‘Heb je dat gedaan?’ Een gesloten vraag is geschikt om duidelijkheid te krijgen over iets wat de ander vertelt. Een gesloten vraag dwingt uw gesprekspartner te antwoorden met ‘ja’ of ‘nee’ en ontneemt hem dus de mogelijkheid zich volledig uit te drukken en zijn eigen visie duidelijk te maken.
  • Suggestieve vragen zijn heel verleidelijk om te stellen. Bij dit type vraag ligt het antwoord al in de formulering ingesloten. U kunt deze vraag bewust inzetten als u uw gesprekspartner naar een bepaald doel wilt sturen, maar wees u ervan bewust dat u aan het sturen bent en weinig informatie zult ontvangen.
  • De multiplechoicevraag ligt vaak onbewust op de loer in gesprekken. Mensen willen het de ander makkelijker maken of zijn bang dat het gesprek stilvalt, waardoor ze de ander antwoordopties geven. Vriendelijk, maar daarmee ontneemt u zichzelf een kans op een informatief oprecht antwoord.

Goede samenvatting

Samenvatten is een goede manier om te toetsen of u daadwerkelijk heeft begrepen wat de ander heeft gezegd. Daarnaast ordent u op die manier het gesprek en geeft u blijk van interesse. Bij een goede samenvatting formuleert u kort en bondig en gebruikt u zo veel mogelijk de woorden die uw gesprekspartner ook heeft gebruikt.