U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
Offertes beoordelen3. Selectie: wie mag een offerte uitbrengen?3.3 Online research

3.3 Online research

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier MT Rendement
Publicatiedatum: september 2018

Google en Bing

zoekresultaten

Als u een offertebehoefte heeft, zijn er waarschijnlijk wel één of twee bedrijven die u direct belt. Maar u wilt meer partijen benaderen. De vraag is dan: hoe komt u bij die partijen terecht? In dit geval kunt u zeggen: leve het internet. Dankzij zoekmachines zoals Google en Bing kunt u heel eenvoudig leveranciers zoeken; u hoeft alleen een zoekopdracht in te geven. De leveranciers richten hun website zo in, dat zij gevonden worden als u bepaalde zoekopdrachten invult. Zoekt u een drukker van visitekaartjes, dan hoeft u alleen maar op het woord ‘offerte visitekaartjes’ te zoeken en u krijgt al tientallen zoekresultaten.

Daarnaast kunt u de zoekmachines gebruiken van socialemediakanalen zoals Facebook en LinkedIn. Ook hier krijgt u direct relevante zoekresultaten als u een zoekopdracht ingeeft.

3.3.1 Websites bekijken

landings­pagina

Na de zoekopdracht klikt u door naar de website van de leverancier. Het is voor die leveranciers dan de kunst om de zogenoemde landingspagina van hun website aan te laten sluiten bij uw zoekopdracht. Een drukker van visitekaartjes zal u direct naar de pagina met visitekaartjes sturen. Als hij u naar zijn pagina met folders stuurt, is de kans groot dat u wegklikt. U kunt namelijk niet vinden waar u naar zoekt.

eerste indruk

Als u op de juiste pagina bent beland, is het zaak om het juiste gevoel te krijgen bij die leverancier. De website geldt dan als uithangbord; de eerste indruk moet meteen goed zijn.

Ze bestaan nog: bedrijven die u perfect van dienst kunnen zijn, maar geen website hebben. Kijk daarom verder dan alleen Google, maar gebruik de websites die u wel kunt vinden om leveranciers te selecteren.

3.3.2 Beeldvorming

missie en visie

regels

Op de pagina met visitekaartjes moet u het goede gevoel krijgen, maar er zijn nog een aantal pagina’s op de website die u helpen een beeld te vormen van de leverancier:

  • De homepage: de homepage is het online uithangbord van de leverancier. Hier moet u direct een goed gevoel bij hebben. Op de homepage moet u ook de links kunnen vinden naar de volgende pagina’s.
  • De ‘over ons’-pagina: op deze pagina vindt u meer informatie over het organisatie en het personeel. Meestal vindt u hier informatie zoals het oprichtingsjaar, de missie en visie en korte biografieën van het personeel. Vaak vertelt de ondernemer op de ‘over ons’-pagina ook over de historie, doelstellingen en werkwijze. U kunt daar veel belangrijke informatie uit halen die u meeneemt in uw keuze.
  • De algemene voorwaarden: op deze pagina vindt u de juridische regels die de organisatie gebruikt. In de algemene voorwaarden staan naast de naam, het adres en de vestigingsplaats ook de regels omtrent leveren, betalen en annuleren van bestellingen. Iedereen kan eigen algemene voorwaarden opstellen, maar ze moeten wel aan de wettelijke regels voldoen. Daarom zult u zien dat veel algemene voorwaarden op elkaar lijken. Check in ieder geval de voorwaarden op de punten die voor u van belang zijn.

juridische ­toelichtingen

zakelijke ­behoefte

ervaringen delen

Webwinkels kunnen de algemene voorwaarden gebruiken van keurmerken waarbij zij aangesloten zijn. De bekendste is het Thuiswinkel Waarborg-keurmerk. Dat keurmerk heeft nu ook een apart keurmerk voor b-to-b-webwinkels.

  • Andere voorwaarden: webwinkels en websites hebben natuurlijk meer voorwaarden en juridische toelichtingen op hun website. De meest bekende is de privacydisclaimer, maar u kunt ook de leveringsvoorwaarden opmaken uit de website van de leverancier. Open ook eens de pagina met informatie over betalen, dan ziet u direct hoe de organisatie omgaat met de financiële afhandeling van zaken.
  • B2B: veel bedrijven die veel op internet actief zijn, leveren normaal gesproken alleen aan consumenten. Dat kan voor u een probleem zijn, want in plaats van één lamp heeft u er duizend nodig. Check daarom of de organisatie ook in uw zakelijke behoefte kan voorzien. Vaak is deze informatie op een apart deel van de website te vinden.
  • De reviews: mensen laten steeds vaker beoordelingen achter over producten, diensten of zelfs over hele bedrijven. Deze reviews zijn een soort van mond-tot-mondreclame voor de organisatie, want het zijn klanten die hun ervaringen delen. Helaas kunt u niet blindvaren op de opmerkingen van die andere klanten. De reviews kunnen beïnvloed zijn of gecensureerd zijn.