Zwangere heeft vaker met discriminatie te maken
Zwangerschapsdiscriminatie kwam in 2012 vaker voor dan in 2011. Bijna de helft van de werkende moeders heeft in 2012 een ervaring gehad die wijst op discriminatie vanwege haar zwangerschap. Dit blijkt uit het jaarverslag van het College voor de Rechten van de Mens. Zwangerschapsdiscriminatie is ook een aandachtspunt voor uw OR, aangezien uw OR volgens de WOR waakt voor discriminatie in de organisatie.
Uit het jaarverslag van het College voor de Rechten van de Mens blijkt dat er in 2012 sprake was van een stijging van bijna 60% van zaken over zwangerschapsdiscriminatie. Per jaar komen ongeveer 65.000 vrouwen in aanraking met discriminatie vanwege hun zwangerschap of moederschap. Het college heeft een onderzoek laten uitvoeren waaruit blijkt dat 45% van de vrouwen op de arbeidsmarkt is geconfronteerd met discriminatie vanwege hun zwangerschap, moederschap of kinderwens. Bij 38% van de ondervraagden die een contract wilden tekenen, werd het contract gewijzigd of ingetrokken om deze reden. Andere voorbeelden van discriminatie zijn het niet kunnen terugkeren in de oude functie na de bevalling en het mislopen van een salarisverhoging wegens de zwangerschap. In het geval van discriminatie maakt slechts 10% hiervan melding.
Verlofdagen van zwangere zijn geen vakantiedagen
Uw bestuurder mag vrouwen die zwanger zijn of jonge kinderen hebben niet anders behandelen dan de overige werknemers. Dat verbod op discriminatie is vastgelegd in verschillende wetten, zoals de Algemene wet gelijke behandeling. Uit artikel 28 van de WOR blijkt dat dit onder één van uw speciale OR-taken valt. Zorg er dus ook met uw OR voor dat de bestuurder zich houdt aan de gelijke behandeling van mannen en vrouwen. De bestuurder mag de verlofdagen van een zwangere werkneemster bijvoorbeeld niet als vakantiedagen afboeken.