Zwanger en langer verlof is te duur
Volgens minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is het duur om het verlof voor zwangere werknemers te verlengen. Zwangerschapsverlof is kort in Nederland, vergeleken met andere landen. De Europese Unie wil dan ook dat we dit verlof langer maken. Maar het uitbreiden van het huidige zwangerschapsverlof van zestien weken met twee weken kost € 117 miljoen, verlenging met vier weken kost € 322 miljoen.
Deze berekeningen komen uit het onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. Minister Donner stuurde de resultaten gisteren naar de Tweede Kamer. Het onderzoek is op verzoek van de Tweede Kamer uitgevoerd.
Duurder voor bestuurder
Het onderzoek laat zien dat langer verlof vooral indirect duurder is voor uw bestuurder. Als zwangere vrouwen niet werken, betaalt het UWV het loon grotendeels. Maar werkgevers betalen daarvoor premie. Ook maakt uw bestuurder extra kosten omdat hij voor vervanging moet zorgen. En, zo blijkt uit dit onderzoek, langer verlof heeft beperkte effecten op het ziekteverzuim.
EU zal stemmen
Het Europees Parlement zal dit najaar stemmen over een verlenging van het zwangerschapsverlof naar achttien of twintig weken. De huidige regering is tegen deze verlenging. Zoals u kon lezen in het bericht 'Zwanger en langer verlof? Niks daarvan!' op OR Rendement, ziet minister Donner al tijden niets in langer verlof. Hij wil een flexibeler ouderschapsverlof en dat werknemers zelf hun werk en privéleven goed kunnen combineren.