Zitten op het werk soms levensgevaarlijk
Werknemers zitten op hun werk gemiddeld ruim vier uur per achter hun computer. Tel daar de uren bij op die ze buiten hun werk om op een stoel doorbrengen en dan loopt dit getal op tot tien uur per dag. Dat is volgens het Diabetes Fonds en het Kenniscentrum Sport levensgevaarlijk.
Veel werknemers brengen een groot deel van hun dag zittend door. Niet alleen op hun werkplek, maar bijvoorbeeld ook in het openbaar vervoer en ’s avonds op de bank. Volgens het Diabetes Fonds en het Kenniscentrum Sport is er een omslag op de werkvloer nodig om gezondheidsproblemen zoals diabetes te voorkomen. Die moet niet alleen bestaan uit een andere inrichting van de werkplek (tools), maar ook uit voorlichting en leidinggevenden die het goede voorbeeld geven.
Op de werkvloer valt winst te behalen
Omdat werknemers veel tijd op hun werk doorbrengen, moeten werkgevers aandacht besteden aan de gevaren van zittend werk. Dat gebeurde bijvoorbeeld al tijdens de Nationale Traploopweek, maar zou vaker moeten gebeuren. Volgens het Kenniscentrum Sport en het Diabetes Fonds bestaat het beperken van de risico’s van zittend werk uit twee factoren:
- het veranderen van de fysieke werkomgeving door bijvoorbeeld zit-statafels of bureaufietsen te introduceren of trappenhuizen duidelijk aan te geven en goed te verlichten;
- het veranderen van de gewoontes van werknemers. Hiervoor moeten werkgevers communiceren over de faciliteiten die ze geïntroduceerd hebben en zelf het goede voorbeeld geven door er gebruik van te maken. Het moet gewoon worden om niet de hele dag te zitten.