U bent hier

OR & Medezeggenschap
Zeg het vertrouwen op in uw bestuurder

Zeg het vertrouwen op in uw bestuurder

Zeg het vertrouwen op in uw bestuurder als hij bot en onbehouwen is. Een plomp advies? Nee, het gebeurt aan lopende band: van Groningen tot Limburg zijn er ondernemingsraden die het vertrouwen opzeggen in hun bestuurder. Vaak gaat er een fikse ruzie aan vooraf.

De ondernemingsraad van de Groningse verpakkingsfabrikant LPF heeft vorige week het vertrouwen opgezegd in hun directeur, wegens 'gebrek aan visie, structuur en communicatieve vaardigheden'. Het topmanagement kwam er zelfs aan te pas en de partijen hebben nu besloten om toch voorlopig met elkaar verder te gaan, zo is te lezen op de website van het Dagblad van het Noorden. Volgens de OR van LPF is constructief overleg nu hard nodig, omdat er een fusie komt met twee zusterbedrijven en een forse reorganisatie waarbij heel wat bespaard moet worden.
Ook in Limburg is het mis. De OR van de Limburgse dagbladen (MGL) heeft mot met de directeur. De OR zou stukken nooit hebben gekregen en eiste excuses, maar de OR had ze wel gekregen en nu eist de directeur op zijn beurt excuses, is te lezen op de mkb-website WijLimburg.

Krijg vertrouwen door BOT-overleg

Open en transparante communicatie met de ondernemingsraad geeft wederzijds vertrouwen en maakt het ook mogelijk om op gepaste tijden 'met de Benen Op Tafel' informeel te praten met uw bestuurder. Met zo'n BOT-overleg wordt snel duidelijk of u als ondernemingsraad een tegenstander bent van het directiebeleid of een voorstander. Dat is dus ook prettig voor de bestuurder om te weten.

Vertrouwen in bestuurder blijft

Het is niet gebruikelijk bij ondernemingsraden om het vertrouwen op te zeggen. Uit het OR-trendonderzoek van OR Rendement blijkt dat weinig ondernemingsraden het vertrouwen in de bestuurder opgeven als er sprake is van een conflict tijdens een overlegvergadering. Ook al kunnen de spanningen tussen ondernemingsraden en bestuurders hoog oplopen. In OR Rendement 3-2010 op pagina 19 kunt u al veel lezen over de uitkomsten van het onderzoek, met name over de communicatie tussen uw Raad en uw bestuurder.