Wettelijk zorgverlof wordt weinig gebruikt
Hoeveel werknemers in uw organisatie maken gebruik van het verlof om voor een ziek familielid te zorgen? Waarschijnlijk weinig: uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat maar een op de zes werknemers zorgverlof opneemt. Toch is zorgverlof een recht van elke werknemer waar geen bestuurder onderuit kan. En het is betaald verlof.
Het kortdurend zorgverlof is tweemaal de wekelijkse arbeidsduur per jaar. Hoe werkt dit? Een werknemer die 30 uur per week werkt, kan dus twee keer 30 uur zorgverlof opnemen. Dat betekent zestig uur in het jaar: een werknemer kan dan bijvoorbeeld elke maand vijf uur opnemen. Tijdens dit kortdurend zorgverlof moet de werkgever ten minste 70% van het loon doorbetalen. Een flink aantal cao's vult dit aan tot 100%. Minder dan het minimumloon mag uw bestuurder niet betalen en er is ook een maximum dagloon. Maar hoe dan ook: het verlof is doorbetaald!
OR en salaris tijdens zorgverlof
Veel werknemers weten dit niet. U doet er goed aan om uw achterban hier over te informeren. De meeste werknemers (ruim 21%) nemen vrije dagen of ADV op. Ook maken er velen gebruik van bijzonder of buitengewoon verlof.
Uw ondernemingsraad kan ook andere afspraken hebben gemaakt over het doorbetalen van salaris tijdens het zorgverlof. Als dit zo is, gelden deze afspraken en niet de afspraken in de wet.