Werkruimte beïnvloedt tevredenheid
De werkomgeving heeft invloed op het functioneren van werknemers. Er zijn namelijk een aantal factoren in een werkruimte die kunnen bijdragen aan tevredenheid van werknemers. Het begin van het nieuwe jaar is een mooie gelegenheid om nog een kritisch te kijken naar de werkomgeving binnen uw organisatie en eventuele verbeteringen door te voeren.
Er is een verband tussen tevredenheid over de werkomgeving en de betrokkenheid bij het werk. Dit blijkt uit onderzoek door marktonderzoeksbureau Ipsos in opdracht van werplekspecialist Steelcase onder 12.480 werknemers in zeventien landen op vier continenten. Een goed ingerichte werkomgeving maakt de werkplek prettig en draagt bij aan de tevredenheid van werknemers wat zich uit in het functioneren.
Werkruimte moet voorzien in basisbehoeften
De belangrijkste factor voor de tevredenheid blijkt de mate waarin werknemers controle over hun eigen werk hebben te zijn. Een goed ingerichte werkruimte (tool) kan bijdragen aan de mate van controle. Een werkruimte moet in ieder geval in een aantal basisbehoeften van werknemers voorzien: licht, temperatuur (tool) en geluid (tool). Daarnaast is het belangrijk dat de werkruimte de volgende elementen bevat:
- Variatie: verschillende ruimtes, zowel voor werk in teamverband als individueel.
- Beweging: mogelijkheid om te staan, relaxen en rond te lopen.
- Contactpunten: mogelijkheden om elkaar op te zoeken, zowel in levende lijve als door bijvoorbeeld videoconference.
- Privacy: afgesloten werkruimtes om moeilijke taken uit te voeren of juist even te ontspannen.
Werkruimte die voorziet in behoefte van werknemers
Door aandacht te besteden aan de genoemde elementen, voorziet een werkruimte ook op andere vlakken in een aantal behoeften die werknemers hebben:
- Fysiek: ruimte voor beweging, stimuleert beweging wat de gezondheid van werknemers bevordert. Continu zitten kan leiden tot obesitas, hartproblemen en een gebrek aan energie. Een gebrek aan beweging kan ook leiden tot verminderd vermogen om problemen op te lossen.
- Mentaal: lichte, open ruimtes zorgen voor meer alertheid, net als een demping van geluid. Kleine ruimtes met relatief lage plafonds zijn goed voor het uitvoeren van taken waarvoor veel concentratie vereist is.
- Emotioneel: werknemers die het gevoel hebben een wezenlijke connectie met collega’s te hebben, voelen zich eerder betrokken bij hun werk en lopen minder kans op stress (tool) wat valt onder psychosociale arbeidsbelasting (PSA).