Werknemers verwachten langer te werken
Werknemers denken anderhalf jaar later met pensioen te kunnen gaan dan zij nu doen. De gemiddelde pensioenleeftijd ligt op 63 jaar, maar uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden blijkt dat werknemers verwachten in staat te zijn (lichamelijk en geestelijk) om tot 64,7 jaar door te werken. Aangezien de pensioenleeftijd steeds hoger komt te liggen, is het belangrijk dat uw OR zich inzet voor de duurzame inzetbaarheid van de werknemers.
Eind 2011 vroegen TNO en CBS in het kader van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (pdf) aan 23.000 werknemers tot welke leeftijd zij verwachten in staat te zijn om door te werken. De werknemers gaven hierop een gemiddelde leeftijd van 64,7 jaar aan. Dit is ongeveer anderhalf jaar later dan het moment waarop zij nu met pensioen gaan (63 jaar). Binnen de verschillende beroepsgroepen zijn wel verschillen te vinden. Leidinggevenden en specialisten denken het langst te kunnen doorwerken en werknemers in de gezondheidzorg of met een ambachtelijk, industrieel of agrarisch beroep het minst lang. Dit komt met name door verschillen in de lichamelijke of geestelijke belasting. Ook de mate waarin een werknemer zijn werk zelf kan inrichten blijkt een rol te spelen.
Rol van de OR bij duurzame inzetbaarheid
Aangezien de AOW-leeftijd volgens het Lenteakkkoord al vanaf volgend jaar stijgt, is het belangrijk dat uw organisatie nu al aandacht besteedt aan de duurzame inzetbaarheid van de werknemers. Probeer daarom de lichamelijke belasting bij het werk zoveel mogelijk te beperken. Bekijk ook of er mogelijkheden zijn om meer autonomie te creëren in de functies. Bij veel maatregelen op het gebied van duurzame inzetbaarheid speelt uw OR een rol. Denk bijvoorbeeld aan het instemmingsrecht bij een arbeidstijdenregeling, arbeidsomstandigheden of opleidingsplannen.