Voorschot AOW-uitkering bij te weinig inkomen
Werknemers die door de verhoging van de AOW-leeftijd in 2013 te weinig inkomsten hebben, mogen een voorschot op de AOW-uitkering aanvragen. De 65-plussers kunnen tot 2015 gebruikmaken van de regeling. Zij kunnen deze renteloze lening aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
Veel werknemers stoppen op 65-jarige leeftijd met werken, maar vanaf volgend jaar krijgen deze personen niet meer gelijk hun AOW-uitkering. In 2013 krijgen ze de uitkering één maand later dan de 65e verjaardag, maar in 2014 gaat het al om twee maanden. Het is mogelijk voor de 65-plussers om een lening af te sluiten bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) om dit tijdelijk tekort aan inkomen op te vangen. Deze regeling loopt tot 2015, is rentevrij en werkt met een voorschot. Dit houdt in dat iemand in 2013 één maand AOW kan lenen. Dit bedrag wordt dan in gedeelten over de volgende zes maanden afgetrokken van de AOW-uitkering om zo de lening terug te betalen.
Tot drie maanden AOW-uitkering lenen
In 2014 gaat het om twee maanden AOW, die over een jaar wordt gekort. In 2015 kan iemand drie maanden AOW-uitkering lenen, waarna de uitkering anderhalf jaar wordt gekort. In het bericht ‘Hogere AOW-leeftijd per 1 januari 2013’ heeft u gelezen dat de Eerste Kamer akkoord is gegaan met het voorstel om de AOW-leeftijd te verhogen tot 66 jaar in 2019 en 67 jaar in 2023.
Zijn er in uw organisatie werknemers die vanaf volgend jaar op 65-jarige leeftijd (moeten) stoppen met werken? Als OR heeft u de mogelijkheid om deze werknemers op de hoogte te stellen van het inkomstenverlies en ze te wijzen op de rentevrije regeling van de SVB.