U bent hier

OR & Medezeggenschap
Voorkom verzuim door aanpak van werkstress

Voorkom verzuim door aanpak van werkstress

Veel werknemers krijgen te maken met stress op hun werk. Werkstress valt onder de psychosociale arbeidsbelasting (PSA) en kan ervoor zorgen dat het verzuim onder uw achterban toeneemt. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid besteedt daarom de komende vier jaar extra aandacht aan werkstress en PSA. De campagne ‘Gezond werk is werk zonder stress’ moet daarbij helpen.

De campagne ‘Gezond werk is werk zonder stress’ is een initiatief van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA). Eurostat ­– het statistisch bureau van de EU – heeft becijferd dat ongeveer de helft van de Europese werknemers stress als een veel voorkomend werkverschijnsel ziet. Deze werkstress zorgt voor allerlei psychische en fysieke ongemakken. Het verzuim dat hier vaak uit volgt, duurt gemiddeld langer dan verzuim door andere oorzaken.

Te veel werk en te hoge eisen leiden tot werkstress

Werknemers ervaren werkstress om diverse redenen. Zo is de één bang om zijn baan te verliezen en heeft de ander te veel werk om dit in zijn beschikbare werkuren te kunnen doen. Ook kan werkstress ontstaan doordat werknemers het idee hebben dat zij aan te hoge eisen moeten voldoen.

Uw OR helpt bij het verminderen van werkstress

Het is goed om vanuit uw OR erop te letten dat werkstress is opgenomen in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Kijk ook of het mogelijk is om hiervoor een preventieprogramma op te zetten. EU-OSHA heeft een reeks instrumenten beschikbaar gesteld die kunnen helpen bij het verminderen van werkstress en PSA. Uw OR vindt meer tips in de campagnegids (pdf). Ook oorzaken en gevolgen van werkstress worden hierin besproken.