U bent hier

OR & Medezeggenschap
Volg de Arbowet bij hitte op de werkvloer

Volg de Arbowet bij hitte op de werkvloer

De temperaturen vallen deze zomer misschien nog mee, maar toch wordt ons land zo nu en dan getrakteerd op flink hete dagen. En dat kan tot problemen leiden op de werkvloer. Afhankelijk van het soort werk, is het de vraag of u kunt doorwerken als het kwik in het rood schiet. Zorg dat u de wettelijke regels kent voor werken bij hitte!

Volgens het Arbobesluit mag de temperatuur op het werk niet nadelig zijn voor de gezondheid. De wet noemt geen concrete temperatuurgrens, maar uit de praktijk blijkt dat gezondheidsrisico’s optreden bij 30 graden of meer. Door het ontbreken van een concrete temperatuurgrens in de wet, moet de werkgever hierover zelf afspraken maken met de werknemers. Dit kan met de werknemers, maar het is logischer dat hij dit doet met uw OR. U vervult tenslotte een belangrijke rol bij het arbobeleid van uw organisatie.

Hoge temperatuur leidt tot lage productiviteit

Het beheersen van de hitte op de werkvloer is overigens niet alleen ter bescherming van de werknemers. Uw werkgever heeft er ook een bedrijfsmatig belang bij om de temperatuur te beheersen: hoge temperaturen hebben een negatieve invloed op de productiviteit. Boven de 25 graden daalt de arbeidsproductiviteit bij kantoorwerk per graad met zo’n 6%. Dus bij 30 graden ligt de productiviteit zo’n 30% lager!

Hittestresscalculator berekent gevaar van hitte

Om vast te stellen of het te warm is op de werkvloer, kunt u de hittestresscalculator gebruiken. Vult u de temperatuur en luchtvochtigheidsgraad in, dan toont de calculator de gevoelstemperatuur en een aanbeveling op basis van die temperatuur. U bent natuurlijk niet verplicht om die aanbeveling op te volgen, maar het geeft wel aan welke opties u heeft. Gebruik eventueel de checklist van OR Rendement om eventuele risico’s in kaart te brengen.