Het verschil: ondernemer en bestuurder
Voor de toepassing van de Wet op de ondernemingsraden (WOR) is het verschil tussen bepaalde begrippen van groot belang. Voor sommige zaken moet de OR naar de ondernemer stappen, voor andere naar de bestuurder. Wat is het verschil?
In artikel 1 WOR staat wie volgens de Wet op de ondernemingsraden de ondernemer is en wie de bestuurder is van de onderneming. De ondernemer kan ook de bestuurder van de organisatie zijn, maar dat is niet altijd het geval. De ondernemer is degene die de onderneming in stand houdt en de materiele middelen aanschaft om de onderneming te laten functioneren. De ondernemer is ook degene die verplicht is een OR in te stellen als hij vijftig werknemers of meer in dienst heeft. Een ondernemer kan een natuurlijk persoon zijn, maar het kan ook een publiekrechtelijk rechtspersoon, zoals een gemeente of zelfstandig bestuursorgaan, of een privaatrechtelijk rechtspersoon zijn, zoals een n.v., b.v., vereniging, stichting, een coƶperatie of een privaatrechtelijk rechtspersoon naar Europees of buitenlands recht.
Bestuurder vertegenwoordigt ondernemer bij OR-overleg
De bestuurder is degene in het overleg met de OR de ondernemer vertegenwoordigt en degene die in een onderneming rechtstreeks de hoogste zeggenschap uitoefent bij de leiding van arbeid. Bij de dagelijkse leiding heeft hij dus niemand meer boven zich. Het is daarbij niet van belang of de bestuurder aanwijzingen van derden moet opvolgen, zoals van de eigenaar van de onderneming, de raad van commissarissen of van het bestuur van een stichting of vereniging.
De begripsbepalingen zijn vastgelegd in artikel 1, lid 1d en e WOR:
ONDERNEMER: de natuurlijke persoon of de rechtspersoon die een onderneming in stand houdt.
BESTUURDER: hij die alleen danwel tezamen met anderen in een onderneming rechtstreeks de hoogste zeggenschap uitoefent bij de leiding van de arbeid.