Veel werknemers slachtoffer van discriminatie
Van de werknemers heeft 9% wel eens te maken gehad met discriminatie op de werkvloer. Uit het rapport over ervaren discriminatie van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat werknemers vooral te maken krijgen met discriminatie door klanten en patiënten. Discriminatie op het gebied van de arbeidsvoorwaarden komt echter ook vaak voor. Houd met uw OR in de gaten dat uw bestuurder geen verboden onderscheid maakt.
Onlangs publiceerde het SCP het rapport ‘Ervaren discriminatie in Nederland (pdf)’. Uit dit rapport blijkt dat 9% van de werknemers zelf discriminatie heeft ervaren op de werkvloer. Nog eens 5% twijfelt of er sprake was van discriminatie. Daarbij was er in de meeste gevallen sprake van discriminatie door mensen van buiten de organisatie, zoals opdrachtgevers, klanten of patiënten. Maar het komt ook voor dat werknemers worden uitgescholden of gepest door collega’s of de leidinggevende of te maken krijgen met kwetsende grappen.
Werknemer krijgt lager salaris dan collega
7% van de werknemers geeft aan discriminatie te hebben ervaren bij het toekennen van arbeidsvoorwaarden. In de meeste gevallen gaat het dan om een werknemer die een lager salaris krijgt dan een collega voor gelijke werkzaamheden. Wijzigt de bestuurder een arbeidsvoorwaarde van de werknemer, dan is het belangrijk om in de gaten te houden of hij hiermee niet de regels van de Algemene wet gelijke behandeling (AWGB) overtreedt.
Naar het College voor de Rechten van de Mens of de kantonrechter
Wijs uw achterban ook op de mogelijkheid om een klacht in te dienen bij het College voor de Rechten van de Mens (CRM). Het oordeel van het college is niet bindend, maar mocht de werknemer vervolgens naar de rechter stappen, dan moet de rechter het advies van het college wel meenemen in zijn oordeel. Hij mag hiervan alleen gemotiveerd afwijken. In de praktijk blijkt dat het advies van het CRM niet altijd door de rechter te worden gevolgd.