Vakbond FNV onderzoekt geheimhouding OR
FNV Bondgenoten merkt dat steeds meer directies geheimhouding opleggen aan de OR. In bepaalde gevallen is de bestuurder verplicht om uw OR of PVT van informatie te voorzien. In ieder geval als het gaat om een advies- of instemmingsplichtig besluit. Vaak gaat het om informatie die de directie liever niet deelt met alle werknemers. Geheimhouding is dan ook de favoriete truc van de directie om de medezeggenschap de mond te snoeren.
Vakbond FNV Bondgenoten heeft een zevental tips opgesteld die OR helpen om zo optimaal mogelijk om te gaan met geheimhouding. FNV Bondgenoten merkt dat steeds meer OR’en geheimhouding wordt opgelegd en stelt daarom onderzoek in. Help de medezeggenschap door deel te nemen aan het onderzoek naar geheimhouding. FNV Bondgenoten wil de uitkomsten aan de orde stellen bij de nieuwe Commissie Bevordering Medezeggenschap. Deze commissie van de SER moet de kwaliteit van OR-scholing vanaf volgend jaar gaan bewaken.
Geheimhouding OR in de praktijk
In de praktijk delen bestuurders om verschillende redenen onvoldoende of zelfs geen informatie met de OR of PVT. Bijvoorbeeld omdat zij vinden dat u die informatie niet nodig heeft of omdat de informatie té gevoelig is. Komt dat voor, dan is het belangrijk om duidelijk aan te geven waarom u die informatie nodig heeft. Kost het u veel moeite om de bestuurder over de streep te trekken, maak dan heldere afspraken over geheimhouding. U verzekert de bestuurder dat u de informatie voor een bepaalde periode niet openbaar maakt. Dat maakt het voor bestuurders vaak makkelijker om de informatie wel te delen. Doet hij dit nog steeds niet, dan kunt u de bedrijfscommissie inschakelen om te bemiddelen. Slaagt de commissie hier niet in, stap dan naar de kantonrechter.