U bent hier

OR & Medezeggenschap
Vakantiewerk vaak niet goed geregeld

Vakantiewerk vaak niet goed geregeld

Zijn de jonge vakantiewerkers in uw organisatie op de hoogte van hun rechten en plichten – zoals bij het minimumloon? De kans is groot dat dit niet het geval is. Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vind het echter niet nodig om een campagne rond het minimumloon te starten. Dat een deel van de jongeren niet weet hoe hoog het wettelijk minimumloon is, wil volgens hem niet zeggen dat zij slecht op de hoogte zijn van hun rechten.

Donner zegt dat het belangrijker is dat jongeren überhaupt weten dat zij recht hebben op een wettelijk minimumloon. Ook is het genoeg dat zij weten waar zij de hoogte van het wettelijk minimumloon kunnen vinden. Hij gaf afgelopen dinsdag deze antwoorden in de Tweede Kamer (pdf)

Minimumloon vakantiekrachten

Het ministerie zal dus niet veel doen aan voorlichting voor jonge werknemers. Daar ligt een taak voor u als ondernemingsraad! Wijs uw achterban er bijvoorbeeld op dat iedere werknemer in ieder geval vanaf zijn vijftiende recht heeft op het wettelijk minimum(jeugd)loon en dat dit gewoonlijk op 1 januari en 1 juli door de overheid wordt aangepast (zie ‘Wat hoger minimumloon per 1 juli’ op HR Rendement). Ook hebben de (jeugdige) vakantiewerkers recht op 8% vakantietoeslag. Uw bestuurder kan de vakantietoeslag maandelijks of in één keer aan het eind van het vakantiewerk uitbetalen. Daarnaast krijgt de vakantiekracht in uw organisatie voor iedere maand die fulltime gewerkt is 1,67 vakantiedag (twintig dagen op jaarbasis bij een fulltime werkweek). Vakantiedagen die aan het einde van het vakantiewerk niet zijn opgenomen, moet uw bestuurder uitbetalen. Voor zieke vakantiekrachten geldt – net als voor andere zieke werknemers – ook gewoon de loondoorbetalingsverplichting!