Toekomstig recht op flexibel werken
Veel werknemers krijgen van hun werkgever nu al de mogelijkheid om flexibel te werken. Toch geldt dit nog niet voor iedereen. Daarom komen het CDA en GroenLinks met een initiatiefwetsvoorstel. De partijen willen dat iedere werknemer het recht krijgt om flexibel of thuis te werken. Als een werknemer de bestuurder verzoekt om flexibel te werken, zou hij alleen kunnen weigeren als hij zwaarwegende argumenten heeft.
CDA en GroenLinks hebben gezamenlijk een initiatiefwetsvoorstel ingediend voor een wettelijk recht op flexibel werken. De partijen stellen voor om de Wet aanpassing arbeidsduur te vervangen door een Wet flexibel werken. Het uitgangspunt moet volgens de initiatiefnemers zijn dat werk flexibel wordt ingevuld, tenzij een werkgever er groot belang bij heeft om dat niet te doen. Op dit moment is het juist omgekeerd: werk is niet flexibel, tenzij de werkgever bereid is om hieraan mee te werken.
Cao regelt veel met betrekking tot thuiswerken
De vraag is of het wetsvoorstel kans van slagen heeft, omdat niet ieder beroep zich leent voor flexibel werk. Ook wordt er in cao’s al veel geregeld met betrekking tot flexibel werken en thuiswerken. CDA en GroenLinks willen de Wet flexibel werken ook laten gelden voor organisaties met minder dan tien werknemers. Een kleine werkgever zou hierdoor problemen kunnen krijgen met zijn personeelsbezetting. VNO-NCW ziet geen heil in het voorstel. Volgens de werkgeversorganisatie komen werkgevers en werknemers er in de praktijk samen prima uit om afspraken te maken over flexibel werken.
Het wetsvoorstel moet vóór de zomer worden behandeld. De wet zou dan per 1 januari 2013 moeten ingaan. Het wachten is nu op de reactie van de Tweede Kamer.