U bent hier

OR & Medezeggenschap
Take it or leave it': riskante overlegmethode

Take it or leave it': riskante overlegmethode

'We brengen de kerst bij u thuis', is de slogan van TNT dit jaar. Maar of de postbezorging wel door gaat is de vraag anno 2009. De ondernemingsraad van TNT is woedend en heeft samen met de vakbonden met stakingen gedreigd: de werkgever liet de onderhandelaars links liggen. De OR doet dus niet aan blufgedrag maar aan 'take it or leave it'.

De sfeer is explosief en de actiebereidheid is groot. De directie van TNT passeerde deze week de onderhandelaars en eiste een gesprek op het hoogste niveau met de vakbondsvoorzitters over een nieuwe cao en een sociaal plan. De OR noemt de manoeuvre van de directie een 'schoffering' van de bonden, maar het gesprek op topniveau heeft niettemin plaats, begin volgende week. Als er niets uit de onderhandelingen komt gaan de bonden een ultimatum stellen aan TNT Post: ingaan op de eisen, anders volgt er een massale actie, zo is het 'take it or leave it' offer.

Overdrijven

Het is geen blufgedrag. Het spelen van blufpoker betekent ongefundeerde standpunten en stellingen op zó'n manier brengen dat u de ander overbluft. Dus door zó te overdrijven dat de andere partij erin trapt. Bluffen kan heel effectief werken als de ander zich gemakkelijk gewonnen geeft, wat niet gebeurt bij een bedrijf als TNT waar de helft van de banen wellicht zal verdwijnen. Het laatste of uiterste bod - 'take it or leave it' - is de zaak voorstellen alsof dit nog de enige kans is om tot overeenstemming te komen. Deze tactiek wordt vaak gebruikt bij het pingelen, het handjeklap. Eigenlijk is deze tactiek dezelfde als het blufgedrag; het gevaar op verlies van geloofwaardigheid en vertrouwen is ook hier aanwezig. Een goede tegenreactie, zeker als u over een alternatief beschikt, is om niet te reageren en te kijken of de ander echt opstapt of alsnog concessies gaat doen.