Straks sluiten de ondernemingsraden de cao af
Volgens werkgeversvereniging AWVN hebben werkgevers aan de ondernemingsraad een goede alternatieve overlegpartner om cao-onderhandelingen mee te voeren. Steeds vaker lopen de cao-onderhandelingen met vakbonden op niets uit en dat leidt tot onzekerheid bij de werknemers die zijn gebonden aan een cao.
Het cao-overleg in Nederland is in een impasse geraakt. Volgens werkgeversvereniging AWVN komt dat door een gebrek aan vertrouwen tussen de sociale partners. Voor AWVN is dat reden genoeg om de ondernemingsraad als onderhandelingspartner te beschouwen. Los van een eventueel gebrek aan vertrouwen, lopen onderhandelingen vaak stuk op hoge looneisen vanuit de hoek van de bonden en weinig bereidheid van de werkgevers om daaraan tegemoet te komen.
Per 1 april 2014 is meer dan de helft van de cao’s verlopen
In het bericht ‘Verlopen cao’s door mislukte onderhandelingen’ kon u al lezen dat er per 1 april 2014 maar liefst 518 cao’s zijn verlopen. Om de omvang van het aantal vastgelopen cao-onderhandelingen in perspectief te plaatsen: in Nederland zijn er zo’n 900 cao’s. Dat betekent dus dat in meer dan de helft van de gevallen de werkgevers er niet uitkomen met de vakbonden. Dat leidt tot onduidelijkheid voor de werknemers die onder zo’n cao vallen.
Betrek uw OR bij de cao-onderhandelingen!
Dat cao-onderhandelingen niet direct tot een vruchtbaar resultaat leiden, betekent niet dat uw OR gelijk de onderhandelingen moet overnemen van de vakbond. Onderhandelen over de cao is een lastige taak waarbij volledige kennis van wet- en regelgeving én de cao een eerste vereiste is. Wel is het verstandig om de cao waaraan uw organisatie is gebonden eens goed onder de loep te nemen. Wat valt u op? Het kan zomaar zijn dat uw bevindingen reden genoeg zijn om de vakbond te adviseren of op zijn minst aan te schrijven. Door uw OR op die manier te betrekken bij de ontwikkelingen en onderhandelingen van uw cao, toont u zich een overlegpartner op niveau.