Snelstartgids helpt preventiemedewerker op weg
Het kennisplatform inPreventie heeft de ‘Snelstartgids voor preventiemedewerkers’ gepubliceerd, niet alleen als boekje maar ook in een gratis online versie. Daarin staat een stappenplan om de preventiemedewerker op weg te helpen. Vergeet niet dat uw OR ook veel te zeggen heeft over de taken van de preventiemedewerker.
Met de Snelstartgids voor preventiemedewerkers (pdf) kan een nieuwe preventiemedewerker zo aan de slag. Zorgen voor gezond en veilig werken staat bij de preventiemedewerker centraal, maar hoe gaat hij daarmee zo snel mogelijk in de praktijk aan het werk? Vaak doet een werknemer de taak als preventiemedewerker naast zijn gewone werkzaamheden. Het is dus prettig als hij praktische informatie snel bij de hand heeft.
Stappenplan voor preventiemedewerker
De Snelstartgids voor preventiemedewerkers geeft de preventiemedewerker praktische tips, een stappenplan en verwijzingen naar handige websites en tools. Door het stappenplan is het eenvoudig om onderdelen die al in de organisatie zijn geregeld gewoon over te slaan en verder te gaan met een volgende stap.
Meer instemmingsrecht voor OR bij preventiemedewerker
In de Snelstartgids wordt de ondernemingsraad ook genoemd. Eén van de taken van de preventiemedewerker is namelijk om de personeelsvertegenwoordiging (PVT) of OR te adviseren over verbetermaatregelen. Ook de RI&E en het plan van aanpak zijn belangrijke aandachtspunten voor zowel de preventiemedewerker als de OR. Al deze punten zullen als het goed is ook al aan bod komen in de taakomschrijving van de preventiemedewerker, waarover uw OR instemmingsrecht heeft. Als het aan minister Asscher van Sociale Zaken ligt, krijgt de OR binnenkort ook instemmingsrecht bij de keuze van de preventiemedewerker.