Slechts twee sigaretten tijdens werktijd
Sinds er niet meer binnen kantoorpanden gerookt mag worden, zijn de rokende werknemers vaak gedwongen om buiten hun sigaret op te steken. Maar dat levert niet altijd een ideale situatie: de rokers zijn vaak een paar extra kwartiertjes van hun plek, wat leidt tot irritatie bij de niet-rokers. Een helder rookbeleid is de oplossing.
Sommige werkgevers verplichten hun rokende werknemers om een paar vakantiedagen in te leveren, als compensatie voor verspilde uurtjes in het rokershok. Maar het is de vraag of dat eerlijk is. Steeds meer organisaties voeren een rookbeleid in waarbij 's ochtends één en 's middags één sigaretje gerookt mag worden. Dit moet irritatie bij collega's wegnemen.
Instemmingsrecht bij rookbeleid
Het is de taak van de ondernemingsraad om uit te zoeken welk rookbeleid het beste werkt voor de werknemers, want bij de invoering van een (nieuw) rookbeleid heeft de OR instemmingsrecht:
- Kiest uw organisatie voor een geheel rookvrij pand, of voor een rookvrij pand met rookruimten? Uw bestuurder is niet verplicht om rookruimten aan te bieden, maar het is wel verstandig als er veel rokende werknemers zijn.
- Een buitenruimte is helemaal mooi, maar deze moet dan wel dusdanig groot zijn dat niet-rokers ook nog rookvrij een luchtje kunnen scheppen. Maak een duidelijke definitie van de 'rookvrije werkplek'.
- In de open lucht is de Tabakswet niet van kracht, maar wel onder overkappingen.
- Roken bij de ingang? Verstandig om dit te verbieden, want de rook wordt geheid naar binnen geblazen. Bovendien is het geen gezicht als iedereen voor de ingang staat te roken.
- Of leg het aantal sigaretten dat men rookt aan banden. Voer de steeds meer gevolgde regel in: 's morgens mag er één sigaretje gerookt worden en 's middags één.
Dat laatste is een rigide maatregel, maar wel helder en effectief. Het voorkomt veel verwarring en de rest van de benodigde sigaretten moeten verstokte rokers maar in hun eigen tijd en pauzes opstoken!