Ruzie over stofverlof bij calamiteiten
Als u door de sluiting van het luchtruim niet op uw werk kon komen, moest uw bestuurder u in principe gewoon doorbetalen. Deze uren mogen echt niet zomaar in aftrek gebracht worden op vakantiedagen. Dan is er namelijk recht op calamiteitenverlof, in dit geval 'stofverlof'. Dit hoeft niet zo te zijn als er met u als ondernemingsraad (OR) andere afspraken zijn gemaakt. Er is nu veel ruzie bij organisaties over de invulling van dit verlof.
De wet verplicht uw bestuurder om bij calamiteitenverlof het loon van die werknemer door te betalen, tenzij hierover iets anders is geregeld in een cao of in afspraken met de personeelsvertegenwoordiging. Nu is calamiteitenverlof volop in het nieuws door de IJslandse aswolk die het Europese luchtverkeer lam legde. Werknemers die in het buitenland gestrand waren, deden massaal een beroep op dit verlof. Ze waren immers door onvoorziene omstandigheden niet in staat om te werken.
Calamiteitenverlof doorbetalen
Het recht op calamiteitenverlof is geregeld in de wet Arbeid en Zorg. Een bestuurder mag calamiteitenverlof niet weigeren, wel is de werknemer verplicht om achteraf aan te tonen dat hij er terecht gebruik van heeft gemaakt. Bijvoorbeeld door een verklaring van zijn luchtvaartmaatschappij te overhandigen.
In principe is uw bestuurder verplicht om het salaris van de medewerker gewoon door te betalen. Maar in de cao kunnen afwijkende afspraken zijn gemaakt over de loondoorbetaling. Als er geen cao-afspraak is, kunt u ook afwijkende afspraken maken met u als OR of personeelsvertegenwoordiging.
Soms wordt het vakantie
Waar u niets over te zeggen heeft, zijn de individuele afspraken tussen een leidingevende en en een werknemer om het opgenomen calamiteitenverlof aan te merken als vakantie. Hij moet hier dan wel uitdrukkelijk mee instemmen. In dat geval mag een manager het opgenomen calamiteitenverlof in mindering brengen op de bovenwettelijke vakantiedagen van de werknemer. Let op: de wettelijke vakantiedagen moet hij ongemoeid laten!