U bent hier

OR & Medezeggenschap
Ruim 900.000 werknemers met burn-outklachten

Ruim 900.000 werknemers met burn-outklachten

Burn-outklachten kwamen vorig jaar bij 13% van de werknemers voor. In Nederland zijn ongeveer zeven miljoen werknemers, wat betekent dat zo’n 900.000 werknemers last hebben van de klachten. In 2008 steeg het aantal werknemers met burn-outklachten en sinds die tijd is dat aantal ongeveer gelijk gebleven.

Met name werknemers die een hoge werkdruk ervaren, hebben last van burn-outklachten zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Deze hoge werkdruk komt voor bij vier op de tien werknemers en daarvan heeft 22% last van de klachten die bij een burn-out horen. Voor werknemers met een lage werkdruk gaat het om 7%. Ook werknemers die minder zeggenschap hebben over de uitvoering van het werk hebben eerder klachten.

Eerder burn-out bij alleenstaande werknemers

Een andere risicogroep zijn werknemers die het gevoel hebben weinig steun van de leidinggevende of collega’s te krijgen. Het gaat weliswaar om een kleine groep – slechts 8% –  maar daarvan zijn de burn-outklachten bij 37% van de werknemers aanwezig. Ten slotte speelt de sociale omgeving een rol. Werknemers met een partner en kinderen hebben minder snel burn-outklachten dan alleenstaande werknemers.

Communicatie en voorlichting over burn-out

In de Week van de mentale gezondheid op het werk (van 26 tot en met 30 november) wordt extra aandacht besteed aan het verminderen van een hoge werkdruk en het vergroten van de weerbaarheid van de werknemers. Ervaren de werknemers binnen uw organisatie ook veel stress, dan is het verstandig om dit aan te kaarten bij de bestuurder. Door communicatie en voorlichting kunnen werknemers makkelijker aangeven of zij een te hoge werkdruk of te weinig zeggenschap ervaren bij hun werkzaamheden.