Recht op betaald verlof tijdens de feestdagen
Nu Goede Vrijdag, Koninginnedag, Bevrijdingsdag en vele andere feestdagen voor de deur staan, rijst bij veel werknemers de vraag of zij betaald vrij zijn of toch gewoon aan het werk moeten. Kunt u die vraag vanuit uw OR beantwoorden als de achterban bij u aanklopt? Het is goed om de regels te kennen, zodat misverstanden en teleurstellingen kunnen worden voorkomen.
In Nederland kennen we een aantal erkende feestdagen, zoals Pasen, Pinksteren en Kerst. Werknemers in het bedrijfsleven of zij die in dienst zijn bij een overheidsinstelling, hebben op veel van die erkende feestdagen vrij. Voor publieke instellingen (zoals ziekenhuizen en zorginstellingen) en de horeca geldt dat zij dan meestal zondagdiensten draaien. De dagen waarop de meeste werknemers vrij zullen hebben – of zondagdiensten draaien – staan in het overzicht hieronder. Daarbij geldt oudejaarsdag als uitzondering. Hoewel dit een feestdag is, werken de meeste mensen gewoon door op deze dag.
Sla de cao of arbeidsvoorwaarden erop na
Bij wet is niet vastgelegd op welke erkende feestdagen werknemers betaald vrij zijn. Bepalingen hierover vindt u terug in de cao of in het arbeidsvoorwaardenreglement van uw organisatie. Per branche of onderneming kunnen verschillende afspraken worden gemaakt. Zo geldt niet voor iedere organisatie dat de werknemers vrij zijn op Goede Vrijdag. Voor Bevrijdingsdag geldt in veel gevallen dat werknemers gewoon doorwerken, behalve in het lustrumjaar (iedere vijf jaar). Sla dus altijd de cao of de arbeidsvoorwaarden erop na om te zien welke regels van toepassing zijn op de werknemers in uw organisatie.