U bent hier

OR & Medezeggenschap
Preventiemedewerker controleert of hittemaatregelen voldoen

Preventiemedewerker controleert of hittemaatregelen voldoen

Het kwik loopt deze week op tot ver boven de 30 graden. De preventiemedewerker doet er bij een hittegolf goed aan om een extra rondje te maken door de organisatie. Het is belangrijk om na te gaan hoe de werknemers hun werk kunnen doen bij hitte en of de genomen maatregelen voldoende zijn.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het Nationaal Hitteplan geactiveerd. De extreme warmte kan zorgen voor gezondheidsproblemen en daarom roept de overheid burgers op om maatregelen te treffen tegen de hitte. Ook op de werkvloer kan warmte een groot probleem zijn. Hitte is een arbeidsrisico waar een werkgever maatregelen tegen moet nemen (tool). De preventiemedewerker doet er goed aan om een extra ronde te maken door de organisatie en te controleren of genomen maatregelen afdoende zijn voor de werknemers.

Maatregelen nodig op de werkvloer bij hitte

De Arbowet schrijft niet voor wanneer het precies te warm is om te werken, maar de arbeidsomstandigheden moeten in elk geval niet leiden tot gezondheidsschade. De Hittestress Calculator van Vakbond FNV kan hulp bieden, want wat voor de één nog een aangename temperatuur is, is voor de ander al te warm. De werkgever kan diverse maatregelen nemen, zoals het instellen van een tropenrooster en het aanbieden extra pauzes. Zelfs als deze maatregelen zijn genomen, is het goed om te controleren of de werknemers ze ervaren als afdoende.

Gezondheidsproblemen bij hitte

De preventiemedewerker doet er in deze zomerperiode goed aan om te controleren of er voldoende bhv’ers in huis zijn en of zij zich hebben verdiept in de gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan bij hitte. Dit zijn de bekendste.

  • Huidaandoeningen – denk aan blaasjes of jeuk – ontstaan doordat de afvoergangen van de zweetklieren verstopt raken als de huid langdurig nat is.
  • Hittekramp is een kramp in de spieren die ontstaat als een werknemer te veel zout verliest door zweten of fysieke inspanning.
  • Hitte-uitputting ontstaat als een werknemer te veel zweet en het vocht niet wordt aangevuld. Symptomen zijn een slechtere concentratie, een snelle hartslag en een verminderde weerstand.
  • Flauwvallen kan voorkomen als een lichaam te veel bloed gebruikt in de huid om zweten mogelijk te maken. Daardoor is er onvoldoende doorbloeding naar de hersenen en schakelt het lichaam zichzelf even uit. Ook misselijkheid, diarree en hoofdpijn kunnen voorkomen.
  • Een zonnesteek ontstaat als een werknemer een te hoge lichaamstemperatuur heeft. De symptomen zijn krampen, stuiptrekkingen, een rode en droge huid en bewustzijnsverlies.