Pesten krijgt aandacht van Inspectie SZW in 2015
Meer dan 500.000 werknemers in Nederland zijn jaarlijks het slachtoffer van pesten. In het kader van de Arbowet is iedere werkgever verplicht om hiertegen maatregelen te nemen. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wilde in 2016 extra maatregelen nemen, maar heeft nu besloten om daar al in 2015 mee aan de slag te gaan.
Volgens de Arbowet is iedere werkgever verplicht om maatregelen te treffen die de psychosociale arbeidsbelasting in hun organisatie tot een minimum beperken. Pesten valt daar ook onder. In het bericht ‘Zonder stress door de Week van de werkstress’ kon u al lezen dat minister Asscher het taboe op onder meer pesten wil verbreken. Hij heeft nu ook besloten om de Inspectie SZW in 2015 al strenger op te laten treden tegen organisaties die niet goed omgaan met pesten op de werkvloer.
Staat pesten al in uw RI&E?
Omdat pesten onder PSA valt moet er ook aandacht zijn voor pesten in de risico-inventarisastie en -evaluatie (RI&E) en het plan van aanpak (PvA). Daarbij is het instemmingsrecht van uw OR of PVT van toepassing. Komt het onderwerp niet in de RI&E aan bod en voert de bestuurder geen beleid tegen pesten, dan kunt u dit afdwingen op basis van de Arbowet. Doet uw bestuurder niets tegen pesten, dan kunt u als laatste redmiddel zelf de Inspectie SZW vragen om langs te komen.
Rol van de ondernemingsraad bij pesten op werk
Uw OR kan zelf maatregelen voorstellen om het pestgedrag in de organisatie de kop in te drukken. Een gezonde werksfeer waar geen ruimte is voor pesterijen komt bijvoorbeeld tot stand door:
- een vertrouwenspersoon aan te stellen die met klachten aan de slag gaat;
- een verantwoordelijke aan te stellen voor het anti-pestbeleid;
- een anti-pestprotocol te maken en te publiceren;
- problemen voor te leggen aan de bedrijfsarts;
- uit te dragen dat pesten niet wordt getolereerd (een artikel in het bedrijfsblad, publicatie op intranet);
- werknemers te vragen op welke punten de sfeer kan worden verbeterd;
- pesters aan te spreken op hun gedrag en voor concrete sancties te zorgen.