U bent hier

OR & Medezeggenschap
Participatiewet is er sneller dan verwacht

Participatiewet is er sneller dan verwacht

De Participatiewet die ervoor moet zorgen dat ten minste 5% van de werknemers straks uit arbeidsgehandicapten bestaan, krijgt eindelijk vorm. Er zijn meer hoofdlijnen bekend en staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil de wet per 1 januari 2014 in werking laten treden en niet pas in 2015 zoals eerder vermeld. Dit blijkt uit een brief die de staatssecretaris naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De Contourenbrief Participatiewet (pdf) schept meer duidelijkheid over de invulling van de Participatiewet. Het uitgangspunt is dat er één regeling komt waar alle arbeidsgehandicapten onder vallen. De hoofdpunten op een rijtje:

  • Alleen volledig en duurzaam arbeidsongeschikte jongeren komen vanaf 1 januari 2014 nog in aanmerking voor een Wajong-uitkering. Bestaande Wajongers en WSW'ers worden niet herkeurd.
  • Wie niet meer in aanmerking komt voor een uitkering, moet – met hulp van de gemeente – een baan vinden bij een ‘gewone’ werkgever. Gemeentes kunnen hierbij instrumenten als een jobcoach, werkplekaanpassingen en de no-riskpolis inzetten. Verder geldt het systeem van loondispensatie straks voor alle arbeidsgehandicapten.
  • Het quotum moet ervoor zorgen dat er daadwerkelijk banen in reguliere ondernemingen zijn voor mensen met een arbeidsbeperking. Er is nog niet bekend hoe de berekening van het vastgestelde aantal arbeidsgehandicapten plaatsvindt, bijvoorbeeld of dit op basis van dienstverbanden, FTE’s of verloonde uren gebeurt.
  • Het ziet ernaar uit dat werkgevers zes jaar de tijd krijgen om zich voor te bereiden en de werknemers daadwerkelijk te vinden.

Participatiewet op 1 januari 2014 van kracht

In het bericht ‘Minimum aantal arbeidsgehandicapten in dienst’ las u al over de quotumregeling voor het in dienst nemen van werknemers met een arbeidshandicap. Bij organisaties met meer dan 25 werknemers, moet minstens 5% van de werknemers in de toekomst uit arbeidsgehandicapten bestaan. Gebeurt dat niet, dan zijn daar financiële gevolgen aan verbonden voor uw bestuurder.
Op 30 januari gaat de Tweede Kamer in overleg over de Participatiewet. De ministerraad wil het complete wetsvoorstel Participatiewet dit voorjaar bij de Tweede Kamer indienen. Vóór die tijd zal de Raad van State er ook nog advies over geven. De wet moet op 1 januari 2014 van kracht worden en dus niet pas in 2015, zoals eerder werd aangekondigd.