U bent hier

OR & Medezeggenschap
Overname na reorganisatie geeft kopzorgen

Overname na reorganisatie geeft kopzorgen

Vaak verandert er veel voor werknemers bij een overname van hun organisatie. Dat betekent nogal wat voor ondernemingsraden ten tijde van deze crisis: bij veel organisaties die dreigden om te vallen is nu een overname alsnog een feit geworden - omdat de economie al iets beter gaat, is een consensus eerder bereikt. Zo'n overname betekent dat de OR weer opnieuw kan beginnen met het Sociale Plan.

Bij een overname is het vaak zo dat een ondernemingsraad onder embargo op de hoogte wordt gesteld en daarna een officiële reactie moet geven. Soms duurt een overleg bij overname door deze crisis wel een half jaar. Maar dat organisaties elkaar tegenwoordig zolang moeten aftasten is ongebruikelijk lang: meestal duren overnameprocessen slechts enkele maanden en legt de kopende partij veel sneller zijn eisen op tafel.

Herzien

De overname ten tijde van een reorganisatie betekent vaak dat het Sociaal Plan moet worden herzien. U kunt dus met de OR opnieuw om de tafel met uw bestuurder. Zo heeft de OR van het kopieerbedrijf Océ na de overname van Canon een flinke klus voor de boeg. Al is Canon een van de weinige Japanse elektronicabedrijven die de afgelopen maanden geen grote massa-ontslagen hebben aangekondigd, de opdeling van bedrijfsactiviteiten bij Océ is nu meer een feit. De ICT-afdeling wordt overgedragen aan Atos Origin, terwijl de automatiseerders eerst nog met het idee van 'behoud van vakmensen' een deeltijd-WW kregen.