Organisaties benutten jaarplan niet optimaal
Bijna elke organisatie (95%) maakt een jaarplan of meerjarenplan. In die plannen staan bijvoorbeeld de doelen voor het komende jaar en mogelijke positieve en negatieve uitkomsten. Toch benut niet iedereen het jaarplan optimaal. Van de organisaties blijkt 51% daadwerkelijk gebruik te maken van het jaarplan. Bij de overige 49% blijft het plan op de plank liggen of is het onduidelijk of het jaarplan ook echt gebruikt wordt.
Dit blijkt uit het Wendbaarheidsonderzoek dat is uitgevoerd door Market Response in opdracht van Yacht. In het jaarplan krijgen verschillende onderwerpen aandacht. Het plan moet toekomstbestendig zijn, de werknemers moeten op de hoogte zijn van de inhoud en zo mee kunnen werken aan het realiseren van de gestelde doelen. Verder moet het plan rekening houden met verschillende uitkomsten en natuurlijk kwalitatief in orde zijn. Slechts 9% van de organisaties heeft een jaarplan dat aan alle eisen voldoet. Voor de meeste organisaties is het hebben van een jaarplan niet bij wet verplicht. Controleer of uw organisatie verplicht is om een jaarplan op te stellen.
Jaarplan houdt uw OR op de hoogte
Afhankelijk van de inhoud van het jaarplan, moet uw bestuurder de relevante onderdelen van dit plan ook aan de OR voorleggen. Denk hierbij aan een belangrijke inkrimping of uitbreiding van de organisatie. Dit valt dan onder het adviesrecht van de OR. Houd er rekening mee dat het in een jaarplan vaak gaat om plannen of voornemens. Pas als er sprake is van een voorgenomen besluit moet de ondernemer de OR om advies – of instemming – vragen. Maar ook als het gaat om voornemens, is het goed om het jaarplan in te zien. Zo kan uw raad ruim van te voren inspelen op mogelijke veranderingen waarvoor uw advies- of instemmingsrecht geldt.