OR wordt COR, geen OR maar OC
Als de omvang van uw organisatie verandert door bijvoorbeeld overname, fusie of concernvorming krijgt uw OR hoogstwaarschijnlijk vragen over de medezeggenschapsstructuur. Vrijwel altijd ontstaan in deze situatie discussies over de keuze voor één centrale ondernemingsraad (COR) met meerdere OR-en of voor één OR met meerdere onderdeelcommissies (OC's).
Als uw organisatie gaat fuseren of wordt overgenomen door een ander bedrijf is het duidelijk dat de medezeggenschap mee moet veranderen, maar de vraag is op welke manier. Welk niveau is waarvoor bevoegd? Dat is per verandering verschillend. Zo is dat ook bij bijvoorbeeld de ondernemingraad van de Nederlandse politie. Onlangs is bij deze grote organisatie een Landelijke Ondernemingsraad opgericht. Hij komt op voor de belangen van de tienduizenden werknemers van alle 25 korpsen én de politieacademie. Een agent die hiervoor ‘gewoon' OR-voorzitter was, gaat de kar nu ook landelijk trekken.
Betrokken ondernemingsraden
Zo'n landelijke voorzitter heeft een grote klus, want een centrale ondernemingsraad (COR) heeft grofweg dezelfde bevoegdheden als een OR, maar dan ten behoeve van een zeggenschapniveau dat hoger in de organisatie ligt. Een COR wordt samengesteld uit de deelnemende ondernemingsraden van de betrokken organisaties. Evenals de groepsondernemingsraad (GOR), al wordt hier slechts een samenhangend deel van de ondernemingsraden in vertegenwoordigd. Vervolgens zijn er ook de onderdeelcommissies (OC). Dit zijn vaste commissies van de OR die belast zijn met aangelegenheden over een onderdeel van de organisatie.