U bent hier

OR & Medezeggenschap
OR Tweede Kamer naar Ondernemingskamer

OR Tweede Kamer naar Ondernemingskamer

De ondernemingsraad van de ambtelijke organisatie van de Tweede Kamer is naar de Ondernemingskamer in Amsterdam gestapt. Het management wil namelijk een Stafbureau oprichten ter ondersteuning van de Kamervoorzitter, maar deze reorganisatie is in gang gezet zonder rekening te houden met het advies van de OR.

Volgens het ambtelijk management is er speciale ondersteuning van de Kamervoorzitter nodig. Daarom wil het management een Stafbureau oprichten met secretaresses, adviseurs en persvoorlichters. Het adviesrecht van de OR is van toepassing bij dit soort reorganisaties. De OR vindt dat de noodzakelijkheid van het Stafbureau niet is aangetoond en vreest voor baanverlies van de huidige werknemers. De OR had best willen praten over de behoefte van Kamervoorzitters aan professionele ondersteuning, maar was er niet blij mee dat de reorganisatie zomaar in gang is gezet zonder de OR daarbij te betrekken.

De Ondernemingskamer doet over zes weken uitspraak

Het gaat hierbij om de werknemers in het gebouw van de Tweede Kamer. Hun taken omvatten onder andere de beveiliging, ICT, voorlichting, catering en administratie. Het gaat dus niet om de gekozen leden van de Tweede Kamer en hun werknemers. De Ondernemingskamer doet waarschijnlijk over zes weken uitspraak.

OR heeft adviesrecht bij reorganisaties

Volgens artikel 25 van de Wet op de ondernemingsraden (WOR) heeft de OR adviesrecht bij reorganisaties. Daarbij moet de OR zowel de belangen van de achterban als die van de organisatie in gedachten houden. De OR zal bekijken of de reorganisatie wel echt noodzakelijk is voor de organisatie en eventueel baanverlies proberen te voorkomen. Ook als er juist meer banen bijkomen door een reorganisatie heeft de OR adviesrecht. De OR kan dan onder andere inschatten of die uitbreiding geen nadelige gevolgen heeft voor de organisatie en de huidige werknemers.