OR stopt toenemende technostress bij achterban
Smartphones en tablets zijn populair om bereikbaar te blijven voor zakelijke contacten. FNV en de Universiteit van Amsterdam waarschuwen hierbij wel voor technostress. Een werknemer lijdt aan technostress als technologie direct of indirect zorgt voor een negatief effect op de gedachten of het gedrag. Om geestelijke en lichamelijke klachten te voorkomen, is het dus belangrijk om werk en privé gescheiden te houden.
Steeds meer werknemers kijken ook buiten werktijd op hun smartphone, tablet of laptop of zij iets voor hun organisatie kunnen betekenen. Sommige werknemers hebben zelfs het gevoel altijd en overal bereikbaar te moeten zijn voor de werkgever. FNV en de Universiteit van Amsterdam zijn daarom met de term ‘technostress (pdf)’ op de proppen gekomen. Uit een peiling van de vakbond blijkt dat 20% van de werknemers hun mobieltje meer dan zes keer per dag buiten werktijd checkt. Eén op de vier bekijkt zijn mobiele apparatuur zelfs zes keer per uur.
Geen technostress met scheiding tussen werk en privé
Een duidelijke scheiding aanbrengen tussen werk en privé kan het zogenoemde technostress voorkomen. Dat is belangrijk, want technostress kan namelijk op den duur tot fysieke en psychosociale klachten leiden. U kunt dit aanpakken door afspraken te maken binnen uw organisatie over het versturen van werkgerelateerde berichten in privétijd. Spreek bijvoorbeeld af dat werknemers hun zakelijke berichten zoveel mogelijk binnen kantooruren versturen.