OR heeft instemmingsrecht bij screening
Een bestuurder moet een screeningsbeleid ontwikkelen en mag dat niet 'zomaar' instellen omdat een klant erom vraagt. Dan moet de bestuurder dit beleid aan de ondernemingsraad voorleggen. U moet pas instemmen als hij met concrete criteria komt. Ook moet hij duidelijk maken in welke gevallen het aanvaardbaar is dat er een screeningsverzoek is.
Het staat duidelijk in de WOR, artikel 27 lid L: de ondernemingsraad is instemmingsbevoegd bij een regeling die over controle op aanwezigheid, gedrag of prestaties gaat van werknemers. Zo was dat ook bij een grote koffiefabrikant in deze rechtszaak (JAR 2010/149, dus niet vrij beschikbaar). De werknemer was bij de werkgever in dienst als servicetechnicus. Hij moest enkele honderden koffiemachines bij verschillende klanten onderhouden. De werknemer wilde niet meewerken aan screening door klanten van de werkgever. Hij wilde zijn privacy niet prijsgeven. Zijn werkgever vroeg daarom ontslag aan.
Gescreende koffiemonteur blijft
De kantonrechter vond ontslag te ver gaan, aangezien de screening niet vaak plaats hoefde te vinden. Bij bijvoorbeeld een bank moest de werknemer wel gescreend worden, maar daar hoefde hij slechts sporadisch een werkbezoek af te leggen. Hij moest ook naar een politiekantoor en daar had hij wel een screeningsverklaring met betrekking tot 'alle politiekorpsen in Nederland' getekend. Bij verdere klanten leek screening overbodig. Zoals het juridisch heet: een goed werkgever mag alleen van een werknemer vragen mee te werken aan screening als hij zelf heeft vastgesteld dat de privacy van de werknemer is gewaarborgd. Volgens de werkgever wist de Sociale Commissie van de OR ervan. U moet er dus altijd een compleet beleid eisen bij screening voor u zult instemmen!