Ook de OR pakt discriminatie aan
Supermarkten mogen bij het aannemen van personeel best selecteren op leeftijd. Dat blijkt uit een uitspraak die de Commissie Gelijke Behandeling vorige week deed. Het kan heel eenvoudig als het om een 'startersfunctie' gaat. Maar meestal mag het niet: organisaties mogen geen 'vrouwen' zoeken of 'scholieren' als er niet een hele goeie reden voor is. Als ondernemingsraad kunt u namens benadeelden optreden.
Winkeliers mogen 'discrimineren' op leeftijd, maar dan moeten ze wel kunnen aantonen dat het een startersfunctie betreft. Een oordeel van de Commissie Gelijke Behandeling stelde onlangs een 22-jarige student in het gelijk, omdat op de vacatureposter niet vermeld stond dat het een startersfunctie betrof.
Leeftijdsdiscriminatie niet vanwege kosten
Het is nog best ingewikkeld met gelijke behandeling. Uw bestuurder mag veel dingen niet doen: hij mag niet voornemens zijn de jongere na drie tijdelijke arbeidscontracten weer te ontslaan, of iemand niet aannemen omdat hij te oud en dus te duur is. Het is heel moeilijk te bewijzen. Wettelijk is het toegestaan personeel drie tijdelijke contracten aan te bieden. En bij de selectie kan een werkgever altijd zeggen dat een vijftienjarige geschikter is voor de baan dan een twintigjarige. Zolang hij de kosten maar niet als reden noemt.
Ondernemingsraad mag optreden
Als binnen een organisatie ongelijke behandeling plaatsvindt, kan de ondernemingsraad dit bij de CGB aankaarten. Zelfs kunnen werknemers de OR, of iemand van de OR, machtigen om namens de gediscrimineerde op te treden. U kunt een verzoek om een oordeel indienen als u - of iemand die u machtigt - zich ongelijk behandeld voelt. Doe de toets op cgb.nl: Kunt u met uw klacht terecht bij de CGB?