Nieuwe vakantiewet naar Tweede Kamer
Werknemers die langer dan een half jaar ziek zijn, krijgen nu minder vakantiedagen dan gezonde collega's. Maar daar hebben de ministers Donner van Sociale Zaken en Hirsch Ballin van Justitie een nieuwe wet voor bedacht. Een onderdeel daarvan is dat werknemers voortaan wel binnen anderhalf jaar hun wettelijke vakantiedagen moeten opnemen, anders gaan ze verloren. Dit voorstel ligt nu bij de Tweede Kamer en de ministers gaan het er dinsdag over hebben.
Het wetsvoorstel, waardoor werknemers die langdurig ziek zijn straks recht krijgen op hetzelfde aantal vakantiedagen als niet-zieke werknemers, is afgelopen vrijdag ingediend bij het parlement. Zoals u kon lezen in ons bericht 'Opbouw vakantie verknald en verbeterd' bouwen langdurig zieke werknemers in Nederland minder vakantiedagen op. Dat mag niet van het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen.
Wettelijke vakantiedagen foetsie
Maar er verandert meer. Het wetsvoorstel regelt ook dat werknemers hun wettelijke vakantiedagen (vier keer de arbeidsuur per week, dus twintig dagen bij een fulltime baan) binnen anderhalf jaar moeten opnemen. Vanwege de gezondheid is regelmatige rust door middel van vrije tijd belangrijk. Overigens gaat het hier alleen om wettelijke dagen: extra vakantiedagen vallen buiten de nieuwe regeling. De vervaltermijn geldt niet voor werknemers die 'redelijkerwijs niet in staat zijn geweest vakantie op te nemen'. Uw bestuurder moet dan in overleg met een werknemer besluiten om de termijn te verlengen. U kunt daar als OR natuurlijk ook richtlijnen voor geven!
Wetsvoorstel openbaar
Het wetsvoorstel lag bij de Raad van State, die heeft advies gegeven en nu ligt het dus bij de Tweede Kamer. Nu is de tekst van het wetsvoorstel Afschaffen vakantie bij ziekte en verplicht opnemen openbaar. Na de Tweede Kamer moet ook de Eerste Kamer er nog naar kijken.