Nieuwe handleiding voor Het Nieuwe Werken
Een nieuwe brochure vol tips over Het Nieuwe Werken moet werknemers en werkgevers helpen om met de vraagstukken van dit tijd- en plaatsonafhankelijke werken om te gaan. De brochure is samengesteld door het Platform Slim Werken, Slim Reizen en biedt werkgevers en werknemers een handreiking om beleid op te stellen en actief aan de slag te gaan met Het Nieuwe Werken (HNW).
Het Platform Slim Werken, Slim Reizen heeft samen met het Vakbondskenniscentrum Werk & Vervoer een hulpmiddel (pdf) gelanceerd voor organisaties die worstelen met Het Nieuwe Werken. Denk aan werknemers die graag zelf willen bepalen waar ze werken, en ook meer flexibel met hun werktijden willen omgaan. Bijvoorbeeld omdat zij hun werk willen combineren met de zorg voor hun kinderen. En wat dacht u van het contact met collega’s en de eis om bereikbaar te zijn? Als u niet altijd op kantoor bent, kan dat ten koste gaan van de band met uw collega’s. Dat zijn toch zaken waarover u goed moet nadenken als u met uw bestuurder om de tafel gaat om te bespreken of uw organisatie klaar is voor Het Nieuwe Werken.
Medezeggenschap belangrijk bij Het Nieuwe Werken
De handreiking kan u helpen om de voors en tegens van Het Nieuwe Werken beter op een rij te krijgen. De kans is namelijk groot dat uw bestuurder met uw OR of PVT wil overleggen over de toepassing van HNW binnen de eigen organisatie. Daar komt bij dat uw bestuurder helemaal niet om u heen kan; zowel de OR als de PVT heeft namelijk recht op instemming als de bestuurder besluit om een regeling in te voeren of aan te passen die ook maar iets te maken heeft met werktijdregelingen of arbeidsomstandigheden. En zoals u weet, heeft HNW betrekking op tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Iedere nieuwe of te wijzigen regeling die met HNW te maken heeft, vereist dus de instemming van de OR of PVT! Dit recht vindt u terug in artikel 27 lid b en d WOR.