Klokkenluider weet de weg niet te vinden
Het melden van een misstand in de organisatie is voor veel werknemers een brug te ver. De interne melding gaat vaak nog wel goed, maar als een klokkenluider naar buiten wil stappen, is het onduidelijk waar hij terecht kan. Er zijn te veel meldinstanties en de regelingen zijn te ingewikkeld. Daarom zou het Adviespunt Klokkenluiders zo snel mogelijk een permanente status moeten krijgen.
Maar weinig klokkenluiders ervaren positieve gevolgen na het melden van een misstand. Zo blijkt uit onderzoek dat onderzoeksbureau Berenschot heeft gedaan in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Een derde van de klokkenluiders ervaart negatieve gevolgen van het doen van een melding. Vaak worden de misstanden niet aangepakt, of is er sprake van pestgedrag of zelfs ontslag. Toch pakt het doen van een melding voor een vijfde van de klokkenluiders wel positief uit. Nog eens een vijfde meldt zowel positieve als negatieve ervaringen.
Adviespunt Klokkenluiders speelt belangrijke rol
Als iemand in de organisatie op onveilige, onwettige of ongezonde praktijken stuit, moet hij dit in eerste instantie intern melden. Klokkenluiders weten de interne regeling voor het melden van misstanden meestal prima te vinden. Vaak doen ze de melding bij hun leidinggevende.
Maar als de melder bij een externe instantie wil aankloppen, is dat soms behoorlijk ingewikkeld. Uit het onderzoek blijkt dat het in 2012 opgerichte Adviespunt Klokkenluiders steeds meer bekendheid heeft gekregen en een belangrijke rol is gaan spelen in het complexe veld van de klokkenluidersvoorzieningen. Volgens het onderzoeksbureau moet het Adviespunt Klokkenluiders daarom een permanente status krijgen. Daarvoor moet een wettelijke basis komen.
Wet Huis voor Klokkenluiders bij Eerste Kamer
Het initiatiefvoorstel voor de Wet Huis voor Klokkenluiders is momenteel in behandeling bij de Eerste Kamer. U leest meer over het Adviespunt Klokkenluiders in het bericht ‘Zoek advies bij het melden van een misstand’.