Instemmingsrecht OR: werktijd en vakantie
De OR heeft instemmingsrecht op arbeids- en rusttijden-, vakantie- en verlofregelingen binnen de organisatie. Wijzigingen in die regelingen hebben vaak een bedrijfseconomische reden. De OR moet ervoor waken dat de bestuurder ook het belang van de achterban meeweegt en nagaan of de wijzigingen de persoonlijke belangen van werknemers niet (ernstig) aantasten.
Artikel 27 lid 1b van de Wet op de ondernemingsraden (WOR) geeft de OR instemmingsrecht bij het voorgenomen besluit van de bestuurder voor de vaststelling, wijziging of intrekking een arbeids- en rusttijdenregeling of een vakantieregeling (tool). Onder deze werktijdenregeling vallen bijvoorbeeld dienstroosters, ploegendiensten en overwerkroosters. Het is bij het controleren van de werktijdenregeling voor een OR belangrijk om te kijken naar de cao, de Arbeidstijdenwet (artikel) en het arbeidstijdenbesluit. Belangrijke aspecten daarbij zijn:
- Wat zijn de effecten van de regeling op de gezondheid van de werknemers?
- Hoe kunnen de werknemers hun werk combineren met zorgtaken en vrijetijdsbestedingen?
- Is de goede voortgang van de werkzaamheden altijd gegarandeerd, ook als er eens iemand uitvalt?
- Staan de eventuele opofferingen van de werknemers in verhouding tot de beloning die ze ervoor krijgen?
Instemmingsrecht OR bij vakantieregeling
De OR heeft ook instemmingsrecht bij wijzigingen van de vakantieregeling. Het is bij een wijziging van de regeling van belang om te controleren of alle werknemers (nog steeds of nu wel) de kans krijgen om voldoende vrije dagen op te nemen. Ook kan de OR nagaan of werknemers – ongeacht of ze bijvoorbeeld kinderen hebben – gelijke kansen hebben wat betreft het opnemen van vakantie en de momenten waarop.
Instemmingsrecht OR bij verlofregeling
Tot slot heeft de OR instemmingsrecht bij het wijzigen van verlofregelingen, bijvoorbeeld voor de geboorte van een kind of een calamiteit. De werkgever mag op een aantal punten in negatieve zin afwijken van de Wet Arbeid en zorg (WAZO) als hij schriftelijke afspraken maakt met OR. De OR heeft daarbij overeenstemmingsrecht (infograhpic), tenzij dit onderwerp in de cao is uitgewerkt. Bij bijvoorbeeld zwangerschaps- of bevallingsverlof geldt dwingend recht, deze bepalingen mogen niet worden aangepast in het nadeel van de werknemer.
Meer lezen over het instemmingsrecht van de OR? Zie ook:
basisprincipes instemmingsrecht
arbobeleid
pensioen, winst en sparen
personeelsbeleid
personeelsopleiding
beoordeling en beloning
privacy werknemers (artikel)
werkoverleg
klachtenregeling
bedrijfsmaatschappelijk werk
een conflict vreedzaam oplossen