Inleveren arbeidsvoorwaarden voor hoger loon
Het kan waardevol zijn om met uw branche of organisatie onder een cao te vallen. Als uw organisatie niet is gebonden aan een cao, kan de werkgever namelijk op het idee komen om zelf te gaan sleutelen aan de arbeidsvoorwaarden. Dit is precies wat er gebeurde bij een aardappelgroothandel. Daar stelde de werkgever voor om zijn werknemers meer loon te betalen als zij akkoord gaan met slechtere arbeidsvoorwaarden.
Na 2009 was er geen cao meer beschikbaar voor de aardappelsector. De vakbonden en de werkgeversvereniging kwamen er samen niet meer uit. De aardappelorganisatie biedt de werknemers nu een loonsverhoging van 2,25% aan, als zij akkoord gaan met nieuwe arbeidsvoorwaarden. Volgens FNV Bondgenoten zijn die gewijzigde arbeidsvoorwaarden echter zo’n enorme achteruitgang, dat de loonsverhoging niet voldoende compenseert. Stemmen de werknemers in met het voorstel van de werkgever, dan krijgen zij bijvoorbeeld veel minder loon doorbetaald bij ziekte, betalen zij een hogere bijdrage voor het pensioen en genieten ze minder vakantiedagen. De vakbond heeft de organisatie verzocht om dit arbeidsvoorwaardenpakket in te trekken.
Toestemming voor wijzigen arbeidsvoorwaarden
Cao-onderhandelingen worden meestal geregeld door de vakbond. Maar als er voor uw organisatie geen cao geldt, is het mogelijk dat de OR zich inzet voor de belangen van de werknemers. Als de werkgever de arbeidsvoorwaarden wil wijzigen, moet iedere individuele werknemer daarvoor toestemming geven. Om dit te ondervangen kan uw bestuurder een eenzijdig wijzigingsbeding in de arbeidsovereenkomst of het personeelsreglement opnemen. Dit beding kan hij echter alleen inzetten als de wijziging een dermate zwaarwegend belang heeft dat de belangen van de werknemers ervoor moeten wijken. Ten slotte heeft de OR over de arbeidsvoorwaarden uit artikel 27 lid 1 van de Wet op de ondernemingsraden (WOR) instemmingsrecht.