Hindernissen voor mediation gaan verdwijnen
Heeft uw bestuurder een arbeidsconflict met werknemers, dan kan hij dit in de toekomst makkelijker oplossen via mediation. Demissionair minister Hirsch Ballin van Justitie heeft een wetsvoorstel ingediend dat de barrières weg moet nemen die hier nu nog voor zijn. Met mediation – of conflictbemiddeling – voorkomt uw bestuurder slepende rechtsprocedures en langdurig ziekteverzuim. Ook is hij in de meeste gevallen goedkoper uit.
De reden voor de wetswijziging is aansluiting op een Europese richtlijn die er al voor mediation is. Omdat richtlijnen van de Europese Unie (EU) bindend zijn voor alle lidstaten, is de kans heel groot dat de wetswijziging er komt. Als de Wet voor de rechtsbijstand – waarin de regels voor mediation zijn vastgelegd – wijzigt, veranderen er vier belangrijke zaken:
- De vertrouwelijkheid van de procedure wordt beschermd: een mediator kan niet verplicht worden om in een juridische procedure te getuigen over informatie die verband houdt met de mediation.
- Als mediation mislukt, kunnen partijen alsnog naar de rechter stappen.
- De rechter krijgt de mogelijkheid om naar mediation te verwijzen.
- Rechtsvorderingen tijdens de mediation verjaren niet.
Kies een onafhankelijke bemiddelaar
Adviseert u uw bestuurder om mediation op te nemen in zijn beleid bij arbeidsconflicten, dan is het verstandig om hem erop te wijzen dat de mediator dan wel onafhankelijk moet zijn. Op de site van het Nederlands Mediation Instituut (NMI) kan hij zoeken naar NMI-geregistreerde mediators. Uiteraard geldt dit ook voor de advisering aan uw achterban bij conflicten. De kosten van een mediator variëren van € 100 tot € 200 per uur en een mediationtraject duurt gemiddeld tien uur.