U bent hier

OR & Medezeggenschap
Grootte organisatie beïnvloedt hoogte verzuim

Grootte organisatie beïnvloedt hoogte verzuim

Het ziekteverzuimpercentage is in 2013 uitgekomen op gemiddeld 3,9%. Het ziekteverzuim is nog nooit zo laag geweest, maar dat betekent niet dat uw OR het arbobeleid voorlopig links kan laten liggen. Juist in de grote organisaties ligt het verzuim vaak hoger dan gemiddeld. Kijk dus op welke punten uw OR het arbobeleid kan optimaliseren.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het gemiddelde ziekteverzuimpercentage in 2013 is gedaald naar 3,9%. Daarmee zijn gemiddeld 39 op de 1.000 werknemers ziek. Het verzuim is nog nooit zo laag geweest sinds het CBS in 1996 met deze methode is begonnen om het ziekteverzuim te meten.

Te hoog verzuim met de OR aanpakken

Het gemiddelde ziekteverzuimpercentage is voor een deel afhankelijk van de grootte van de organisatie. In de tabel hieronder ziet u hoe het ziekteverzuimpercentage oploopt naarmate het aantal werknemers in de organisatie stijgt. De OR krijgt zo ook een beeld of het gemiddelde ziekteverzuimpercentage in de eigen organisatie bij de percentages uit de tabel in de buurt komt. Ligt het verzuim bij uw achterban een stuk hoger, dan is het goed om te kijken waardoor dat komt. Kijk met uw OR wat er schort in het arbobeleid en maak gebruik van het initiatiefrecht om een voorstel bij de bestuurder in te dienen.

Ziekteverzuimpercentages

Branche speelt rol bij de hoogte van het verzuim

Ook de branche waarin de organisatie werkzaam is, is van invloed op de hoogte van het ziekteverzuim. In de gezondheids- en welzijnszorg, de industrie, het onderwijs, het openbaar bestuur en het water- en afvalbeheer ligt het ziekteverzuim gemiddeld rond de 5%. De volgende branches hebben juist een laag ziekteverzuimpercentage: verhuur en handel onroerend goed, financiële dienstverlening, landbouw, specialistische zakelijke diensten en de horeca. De horeca heeft met 2,2% het laagste gemiddelde ziekteverzuimpercentage. Volgens het CBS komt dat onder andere doordat er in de horeca veel kleine bedrijven zijn en de werknemers vaak jong zijn.