U bent hier

OR & Medezeggenschap
Gevoelstemperatuur meten is geen makkie

Gevoelstemperatuur meten is geen makkie

Koud en kil is wat iedereen als omschrijving zal gebruiken voor de huidige buitentempratuur Maar wat zegt de wet over de temperatuur op de werkplek? Als ondernemingsraad moet u erop toezien dat werknemers geen lichamelijke klachten krijgen door de gure winter. Volgens de Arbowet mag de temperatuur geen schade toebrengen aan de gezondheid van werknemers en in veel cao's zijn bepalingen opgenomen over de gevoelstemperatuur. Hoe wordt dat gemeten?

Klachten zijn vaak stijve spieren, grotere kans op KANS/RSI en een algeheel onbehaaglijk gevoel vanwege eventuele tocht. Tocht, kleding en de mate van beweging hebben effect op de gevoelstemperatuur, daarom is het lastig een algemeen minimum aan te geven. Wel zijn er in veel cao's afspraken gemaakt over werken met een gevoelstemperatuur van -6 (zoals bij vorstverlet in de bouw).

Windchill-factor berekening

De 'gevoelstemperatuur'- of 'windchill'-factor is dat de buitentemperatuur kouder aanvoelt in de wind. Hoe kouder het is en hoe harder het waait, des te kouder voelt het aan. De gevoelstemperatuur berekening is alleen van toepassing bij temperaturen onder de 10 graden Celsius en een wind van minimaal 1.3 m/s. Als u het nòg exacter wilt weten, de JAG/TI-methode is het meest gebruikt, onder andere door de KNMI. JAG/TI luidt: G = 13,12 + 0,6215 T - 11,37 (3,6 W)0,16 + 0,3965 T (3,6 W)0,16.

Meldweek bij vakbonden

Komt u er niet uit met uw bestuurder, dan kunt u zich deze week bij de vakbonden melden. Vier FNV-bonden (Bondgenoten, Bouw, Abvakabo en Kiem) willen via een aparte website over werken in de kou weten of werknemers nog prettig kunnen werken in het barre winterweer en of de werkgevers maatregelen nemen om het draaglijk te maken.