Geplande 1,6% vrije ruimte WKR van de baan
In 2013 komt de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) op 1,5% van de totale loonsom te liggen. Daarmee stijgt de vrije ruimte dus niet van de huidige 1,4% naar 1,6% zoals eerder was gepland. Voor veel werkgevers blijkt de huidige 1,4% namelijk al voldoende te zijn. Door de vrije ruimte in het regeerakkoord op 1,5% in plaats van 1,6% te stellen, besparen VVD en PvdA geld.
In het regeerakkoord (pdf) van PvdA en VVD staat dat de forfaitaire ruimte van de WKR per 2013 niet met een extra 0,1 procentpunt toeneemt. De vrije ruimte stijgt sowieso van 1,4% naar 1,5% door de invoering van de Wet uniformering loonbegrip, maar staatssecretaris Weekers van Financiën had aangegeven dat de vrije ruimte met nog 0,1 procentpunt extra omhoog zou gaan. Deze stijging wordt niet doorgevoerd, waardoor de vrije ruimte op 1 januari 2013 naar 1,5% van de totale fiscale loonsom stijgt.
Wel of niet voldoende vrije ruimte voor werkgevers
De regering wilde de vrije ruimte extra verhogen, omdat uit de tussenevaluatie van vorig jaar bleek dat de vrije ruimte van 1,4% voor veel werkgevers te krap was. Hierover kon u al lezen in het bericht ‘Werkkostenforfait in 2013 van 1,4 naar 1,6%’. Uit de meest recente evaluatie van de WKR (pdf) blijkt dat ruim driekwart van de werkgevers wel voldoende vrije ruimte heeft om alle vergoedingen en verstrekkingen in onder te brengen. Alleen kleine werkgevers met vijf tot vijftig werknemers blijken niet altijd hun vergoedingen en verstrekkingen kwijt te kunnen in de vrije ruimte.
Arbeidsvoorwaarden niet zomaar wijzigen
Uw OR heeft geen instemmings- of adviesrecht bij de invoering van de werkkostenregeling zelf. Maar mogelijk wel bij bepaalde regelingen die uw bestuurder wil wijzigen of intrekken als gevolg van de invoering van de WKR. Houdt verder met uw OR in de gaten of de werkgever de arbeidsvoorwaarden van de werknemers gewoon in stand houdt. Deze mag hij namelijk niet zomaar wijzigen.