Geen scholing voor oudere werknemer
Oudere werknemers van 55 jaar en ouder volgden het afgelopen jaar minder vaak scholing dan hun jongere collega’s van 25 tot 34 jaar. Met het oog op de verhoging van de AOW-leeftijd en de versobering van de pensioenopbouw, is het belangrijk dat de bestuurder in de oudere werknemers blijft investeren. Misschien is het ook in uw organisatie tijd om het opleidingsbeleid weer eens aan de tand te voelen.
Door de stijgende AOW-leeftijd en de verlaging van de pensioenopbouw is het noodzakelijk dat werknemers tot op hogere leeftijd aan het werk blijven. Toch steken werkgevers nog niet veel tijd en geld in de ontwikkelmogelijkheden van hun oudere werknemers. Van de 55-plussers heeft 71% geen opleiding gehad in het afgelopen jaar. Dit constateren onderzoeksbureau Totta Research en personeels- en salarissoftwareleverancier Raet na onderzoek onder ruim duizend werknemers in loondienst.
Scholing zorgt voor beter functioneren
Oudere werknemers die het afgelopen jaar wel een opleiding hebben gehad, bleken daarover heel positief te zijn. Van hen vindt 88% dat de opleiding ervoor heeft gezorgd dat ze beter functioneren. De werknemers werd ook gevraagd naar hun loopbaanverwachtingen. Bijna 30% van de werknemers jonger dan 35 jaar geeft aan de komende twee jaar op te zoek te gaan naar een andere baan, terwijl dit voor de groep werknemers tussen de 45 en 65 jaar slechts 5,4% is.
Instemmingsrecht OR bij de personeelsopleiding
Uw OR kan zich op het instemmingsrecht beroepen als de bestuurder aanpassingen wil aanbrengen in het opleidingsbeleid. Soms is het echter verstandiger om daarop niet te gaan zitten wachten en juist zelf actie te ondernemen. Onderzoek de situatie in uw eigen organisatie. Welke opleidingsmogelijkheden zijn er? En krijgen oudere werknemers inderdaad minder scholing dan hun jongere collega’s? Als het nodig blijkt te zijn, zet dan het opleidingsbeleid op de agenda van de overlegvergadering.