Geheimhouding kan helpen om informatie te delen met OR
In bepaalde gevallen is de bestuurder verplicht om de ondernemingsraad (OR) van informatie te voorzien. In ieder geval als het gaat om een advies- of instemmingsplichtig besluit. De OR heeft dan alle relevante informatie nodig om tot een goede afweging te komen en zo een sterk advies of instemming te kunnen geven. Maar wat als de OR die informatie niet krijgt?
De OR heeft recht op informatie om zijn medezeggenschapstaken goed te kunnen uitvoeren. Dit staat in artikel 31 tot en met 31f ) van de Wet op de ondernemingsraden (WOR). Zonder de juiste informatie kan de OR niet meepraten, laat staan dat de raad invloed kan uitoefenen op belangrijke besluiten. Toch delen bestuurders in de praktijk vaak onvoldoende of zelfs geen informatie met de OR. Mogelijk weet de bestuurder niet welke informatie hij moet delen met de OR, vindt hij het niet nodig of vindt hij de informatie té gevoelig om te delen. Het is dan belangrijk dat de OR duidelijk aangeeft welke informatie de raad nodig heeft en waarom.
Kost het veel moeite om de bestuurder over de streep te trekken, dan kan het helpen om heldere afspraken te maken over geheimhouding (artikel). Als de OR de bestuurder ervan verzekert dat hij de informatie voor een bepaalde periode niet openbaar maakt, kan dat voor de bestuurder de drempel verlagen om vertrouwelijke informatie aan de OR te verstrekken.
Maak goede afspraken met bestuurder over geheimhouding
Het kan ook gebeuren dat de OR bepaalde vertrouwelijke informatie liever niet krijgt. Denk aan een reorganisatie waarbij ontslagen gaan vallen. De OR wil dan misschien niet weten welke collega’s hun baan zullen verliezen. De OR kan met de bestuurder afspreken dat hij de OR eerst vraagt of de raad vertrouwelijke informatie wil ontvangen. Dan heeft de OR daarin tenminste een keuze. Kondigt de bestuurder een vertrouwelijke mededeling aan, dan kan de OR de vergadering even schorsen en onderling overleggen of hij het geheim wil weten. Ontvangt de OR informatie onder geheimhouding, dan moet de OR precies weten om welke informatie het gaat, voor wie de geheimhouding geldt en voor hoe lang. Maak hier goede afspraken over met de bestuurder. Anders weet de OR immers niet wat vertrouwelijk is en wat OR-leden wel en niet met de achterban mogen bespreken.
OR moet het er niet bij laten zitten als de bestuurder de OR niet informeert
Als de bestuurder de OR desondanks niet volledig wil informeren, kan de OR de bedrijfscommissie inschakelen om te bemiddelen. Het inschakelen van de bedrijfscommissie is gratis, maar leidt niet tot een bindende uitspraak. Een laatste mogelijkheid die de OR heeft, is een gang naar de rechter. De kantonrechter geeft wel een bindend oordeel, maar een juridische procedure is kostbaar en kan het conflict verder laten escaleren.