Flexibele werktijden tijdens de ramadan
Volgende week gaat de ramadan weer van start. Uw bestuurder doet er goed aan om zoveel mogelijk rekening te houden met moslims in uw organisatie tijdens deze vastenmaand. Tijdens de ramadan onthouden islamitische werknemers zich namelijk tussen de schemer voor zonsopkomst en zonsondergang van eten, drinken, roken en seks.
Dit jaar start de ramadan waarschijnlijk op 9 juli. Het exacte begin en einde van de ramadan is afhankelijk van het verschijnen van de nieuwe maan. De precieze data zijn pas twee dagen van tevoren bekend. Op 8 augustus is het waarschijnlijk tijd voor de feestelijke afsluiting van de vastenmaand: het Suikerfeest. Tijdens de ramadan zullen werknemers die meedoen aan de vastenmaand tussen de schemer voor zonsopkomst en zonsondergang niet eten, drinken, roken en vrijen. Dat mag alleen in de avonduren en ’s nachts. Met de vaktool ‘Vastentijden ramadan 2013‘ krijgt uw OR een overzicht van de tijden waarop de vastende medewerkers niet mogen eten en drinken.
Kom vastende werknemers tegemoet
Zeker in het begin van de vastenperiode – als het lichaam nog eraan moet wennen dat het niet op de ‘normale’ tijden de benodigde energie binnenkrijgt – kunnen vastende werknemers last hebben van vermoeidheid, humeurigheid, stemmingswisselingen of concentratieproblemen. Stel aan uw bestuurder voor om hen tegemoet te komen door de volgende opties te bieden:
- minder zware werkzaamheden verrichten;
- flexibele arbeidstijden en pauzes;
- onderling diensten ruilen met niet-vastende werknemers.
Regels uit de Arbeidstijdenwet blijven van kracht
Houd vanuit de OR de regels uit de Arbeidstijdenwet in de gaten: de bestuurder moet zich hieraan wel houden! Hij mag bijvoorbeeld niet akkoord gaan met verzoeken om de lunchpauze over te slaan. Werknemers mogen namelijk niet langer dan vijf en een half uur achter elkaar werken. Daarna moet er een pauze van minimaal een half uur volgen. Er zijn zelfs cao's die nog langere minimumpauzetijden voorschrijven. Valt uw organisatie onder zo'n cao, dan moet u zich daar natuurlijk aan houden. Is het gebruikelijk om langere pauzes te nemen in uw organisatie, dan mag de bestuurder de pauze wel tot het verplichte minimum beperken.